line
fda dialogue-1

FDA zwengelt discussie aan over verlaging nicotinegehalte in sigaretten

dinsdag 06 augustus 2019

De Amerikaanse Food and Drug Administration onderzoekt al een tijd of het mogelijk is om tabaksfabrikanten te verplichten de nicotinegehaltes in hun tabaksproducten zo te verlagen dat ze niet meer verslavend zijn. Nu heeft de FDA bekendgemaakt er een dialoog over te willen voeren met het grote publiek. Nederland is de VS een stap voor. Uit onderzoek door Maurice de Hond blijkt dat driekwart van de Nederlanders voor verlaging van nicotine in tabak is.

Door de webredactie

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft bekendgemaakt een Advance Notice of Proposed Rulemaking (ANPRM) uit te schrijven over nicotinegehaltes in tabaksproducten. Een ANPRM maakt het mogelijk om een publieke consultatie te houden, zodat de bevolking zich uit kan spreken over het voornemen om nicotinegehaltes in tabaksproducten verplicht zo laag te maken dat bijvoorbeeld sigaretten niet meer verslavend zijn. Daarmee zou het roken van tabak niet meer leiden tot een levenslange verslaving. Ook zou daarmee voorkomen kunnen worden dat men op jonge leeftijd verslaafd raakt. In de Verenigde Staten steken 2500 jongeren iedere dag hun eerste sigaret op. Negentig procent van de volwassen rokers zegt voor hun achttiende begonnen te zijn.

Het probleem en de oplossing

“Omdat nicotine zowel het probleem als de oplossing voor de verslaving kan zijn, moet het tot de kerntaak van de FDA behoren om de verslavende nicotinegehaltes in sigaretten ter discussie te stellen om de vreselijke verslavingscrisis die een bedreiging vormen voor Amerikaanse families tegen te gaan,” zegt FDA-commissaris Scott Gottlieb. “Onze benadering van nicotine moet vergezeld gaan van een stevige basis van regels en standaarden voor nieuwe tabaksproducten.” Gottlieb vindt het daarbij belangrijk dat een meerderheid openstaat voor deze nieuwe regels.
Met deze stap lijkt het verlagen van de nicotinegehaltes in Amerikaanse tabaksproducten weer een stap dichterbij gekomen.

Groot draagvlak

Eerder dit jaar werd al bekend uit onderzoek van de Centers for Disease Control dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen voor nicotineverlaging is. Meer dan 80 procent bleek voor een gedwongen reductie van nicotinegehaltes.
Ook in Nederland is er groot draagvlak voor deze maatregel. Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond in oktober 2018 (uitgevoerd in opdracht van TabakNee) bleek dat 74 procent van alle Nederlanders voor zo’n verlaging is.

tags:  nicotinereductie | publieke opinie | FDA