line
juul zegt sorry-1

Krokodillentranen van Juul

vrijdag 19 juli 2019

Vaporized: America’s E-cigarette Addiction, oftewel: ‘Verdampt – Amerika’s verslaving aan e-sigaretten’. Dat is de titel van een documentaire die nieuwszender CNBC op 16 juli heeft uitgezonden. Daarin worden de excuses van de fabrikant van de populaire e-sigaret Juul fake genoemd.

Door de webredactie

“Het spijt me.” Kevin Burns, topman van e-sigaret Juul, betuigt zijn spijt in een uitzending van CNBC (Consumer News and Business Channel). Hij biedt zijn excuses aan aan de ouders van kinderen die verslaafd zijn geraakt aan de Juul.
Juul is een e-sigaret met een hoge concentratie nicotine, namelijk 59 milligram per milliliter (in de Europese Unie is maximaal 20 mg toegestaan). Terwijl Amerikaanse tieners amper meer gewone sigaretten roken, heeft e-sigaret Juul een nieuwe nicotine-epidemie doen ontstaan, zie een eerder nieuwsbericht op TabakNee.

Medelijden

Kevin Burns, CEO van Juul, licht in de documentaire toe dat hun e-sigaret niet voor minderjarigen is bedoeld. “Ik hoop dat we niets hebben gedaan dat het aantrekkelijk voor ze heeft gemaakt. Als ouder van een 16-jarige heb ik medelijden met ze en leef ik met ze mee […].”
Matthew Myers, voorzitter van de Campaign for Tobacco-Free Kids, noemt de spijtbetuiging van Kevin Burns “nep-excuses” en een “schaamteloze poging” om de aandacht af te leiden van het wangedrag van het bedrijf dat de epidemie onder jongeren heeft gecreëerd.
Myers licht toe: “Er kan geen twijfel bestaan over de rol van Juul in de huidige jeugdepidemie: het bracht een hip, cool, hightechproduct op de markt met zoete aroma’s waar tieners van houden en het levert een enorme dosis nicotine af die tieners snel verslaafd kan doen maken.” Myers wijst op onderzoek, te vinden in dit artikel, waaruit blijkt dat Juul met behulp van sociale media-marketing bewust onder tieners op de markt is gebracht. Daar komt bij dat de langetermijngevolgen van dampen nog onbekend zijn.

Krachtig verdienmodel

Onder de critici die Juul de schuld geven van de vaping-epidemie onder tieners, bevindt zich Scott Gottlieb. Deze oud-FDA-topman, nu medewerker bij CNBC, liet in 2017 als FDA-directeur een heel ander geluid over e-sigaretten horen en heeft destijds het toezicht op e-sigaretten vertraagd. “We moeten erkennen dat innovatie mogelijk tot minder schadelijke producten leidt,” zei Gottlieb volgens persbureau Bloomberg, in 2017. Daar heeft hij nu kennelijk spijt van.

Eén ding is zeker: de excuses van de firma Juul zijn inderdaad nep, want het businessmodel van de nicotinebom is, net als van de traditionele tabaksindustrie, nicotineverslaving. Een krachtiger verdienmodel moet nog worden uitgevonden.

tags:  Juul | FDA | vape-industrie | verslaving | nicotine | e-sigaret