line
fda too busy

Waakhond FDA verantwoordelijk voor nieuwe nicotine-epidemie in de VS

vrijdag 12 juli 2019

De Amerikaanse Food and Drug Administration moet snel in actie komen tegen de nieuwe nicotine-epidemie onder jongeren: steeds meer tieners zijn gaan ‘dampen’ of ‘vapen’. Met dank aan de FDA zelf, die de formele toelatingsprocedure van de elektronische sigaret heeft vertraagd. Dat stelt persbureau Bloomberg in een redactioneel commentaar.

Door de webredactie

De Food and Drug Administration (FDA) ziet in de VS toe op de kwaliteit van onder andere voedsel, medicijnen én tabakswaren. De FDA bepaalt ook welke tabaksproducten op de markt zijn toegestaan. Als het om e-sigaretten gaat, heeft de Amerikaanse waakhond het fors laten afweten, aldus een redactioneel commentaar van het gezaghebbende persbureau Bloomberg (9 juli 2019).
Bloomberg wijst op de merkwaardige situatie dat, anders dan gewone tabaksproducten, e-sigaretten nog steeds niet op gezondheids- en veiligheidsaspecten zijn beoordeeld door de overheid, omdat de FDA dit proces steeds heeft vertraagd.

Donald Trump

Het gaat om kwesties als: wat voor stofjes zitten er in e-sigaretten? Hoe schadelijk is ‘dampen’ of ‘vapen’? Wat is de impact hiervan op jonge mensen? In 2016 besloot de FDA dat fabrikanten van e-sigaretten tot 2018 de tijd zouden krijgen om zo’n overzicht in te dienen.
Maar kort nadat Donald Trump president werd – Bloomberg laat in het midden of dit toeval is – besloot de FDA dat de fabrikanten langer de tijd zouden krijgen, namelijk tot 2022. De gedachte hierachter? Het – omstreden – idee dat de e-sigaret rokers kan helpen bij het stoppen met roken, of dat het een veiliger alternatief zou zijn. “We moeten erkennen dat innovatie mogelijk tot minder schadelijke producten leidt,” zei, volgens Bloomberg, de toenmalige FDA-directeur Scott Gottlieb in 2017.

Ernstig probleem voor de volksgezondheid

Zodoende konden de e-fabrikanten ongestoord hun producten op de markt brengen en er reclame voor maken en is er, aldus Bloomberg, een nicotine-epidemie onder Amerikaanse tieners ontstaan: tussen 2017 en 2018 is het aantal middelbare scholieren dat e-sigaretten gebruikt met 78 procent gestegen tot één op de vijf. Vooral de Juul is populair, maakte TabakNee onlangs bekend.
Volgens Bloomberg is er, weliswaar wat laat, een nieuwe consensus aan het ontstaan, namelijk dat het gebruik van e-sigaretten door jongeren een ernstig probleem voor de volksgezondheid is. De Amerikaanse antirookorganisatie Truth Initiative is tot dezelfde conclusie gekomen. “Het nalaten van het beoordelen van deze producten en het grotendeels ongecontroleerd toelaten van e-sigaretten op de markt, zorgt ervoor dat er een epidemie van dampende jongeren ontstaat.”

Nieuwe deadline

Onlangs werd de deadline weer bijgesteld: de fabrikanten van e-sigaretten krijgen nu nog tien maanden om met een analyse van hun nieuwe nicotineproducten te komen. Gezondheidsorganisaties zijn naar de rechter gestapt, zij vinden zelfs die termijn te lang. Dat vindt Bloomberg ook. “E-sigaretten zijn niet ongevaarlijk,” aldus het persagentschap. “In de VS bevatten veel van deze sigaretten een torenhoog gehalte aan verslavende nicotine – vaak drie keer meer dan wettelijk is toegestaan in Europa. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze verslavend zijn, dat de meeste ervan potentieel giftige stoffen bevatten, dat ze cardiovasculaire schade kunnen veroorzaken en dat onwaardige producten kunnen ontploffen en letsel kunnen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt ook dat het gebruik van e-sigaretten het risico vergroot dat jongeren traditionele sigaretten gaan roken.”
Inderdaad, de ingezette daling van het gewone roken onder de Amerikaanse bevolking is gestopt. Bloomberg maant de FDA aan meteen in actie te komen. “Hoe eerder, hoe beter.”

tags:  Juul | FDA | vape-industrie | nicotine | jongeren | e-sigaret