line
niet roken maar koken

‘Niet roken maar koken’: kookboek tegen kookangst van Dekker en De Kanter

woensdag 10 juli 2019

Niet roken maar koken is de pakkende titel van het kookboek dat de longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter samenstelden ten bate van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Eind september, vlak voordat Stoptober begint, verschijnt het boek bij uitgeverij Lemniscaat.

Door de webredactie

Een kookboek samengesteld door twee zelfverklaarde onbenullen in de keuken: Pauline Dekker en Wanda de Kanter weten de wereld altijd weer te verrassen. Toen zij met hun Stichting Rookpreventie Jeugd in maart uit de Alliantie Nederland Rookvrij! waren gezet en eerder KWF Kankerbestrijding haar subsidie aan de stichting had stopgezet, zochten de twee longartsen naar een manier om fondsen te werven.

1, 2, 3, go!

De gedachte kwam op om diners te organiseren voor vermogende potentiële donateurs. Alleen, allebei hebben in hun drukke bestaan nooit enige belangstelling getoond om te koken. Sterker nog, de twee deden soms wedstrijdje wie het snelst een maaltijd voor hun gezin op tafel kon krijgen. Dekker: “Dan belden we elkaar op, zetten de telefoon op de speaker en dan: 1, 2, 3, go! Zo snel mogelijk aan de slag in de keuken met pakjes en zakjes en wie het eerste klaar was won. Het record staat op naam van Wanda. Die draaide eens met een zakje Knorr in anderhalve minuut een lasagne in elkaar.”

Minimum aan ingrediënten

Dekker en De Kanter vroegen daarom familie, vrienden en collega’s om hun makkelijkste en toch lekkere recepten met ze te delen. Recepten met een minimum aan ingrediënten die niet meer dan een kwartier voorbereidingstijd vergen. Die recepten zijn nu gebundeld in het boek Niet roken maar koken, dat eind september verschijnt ter gelegenheid van Stoptober – de jaarlijkse campagne in oktober om collectief te stoppen met roken. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting Rookpreventie Jeugd.

Makkelijke recepten

Dekker en De Kanter hebben een week vrij genomen om alle recepten uit te proberen. In het boek doen ze verslag van hun beginnersfouten: “Hadden we net het eigeel weggegooid, bleek dat nog nodig,” citeert NRC Handelsblad. En in het AD zegt De Kanter: “Aan het eind van elke middag waren we kapót. Niet alles lukte even goed, hoor. Staat ook gewoon in het boek. Maar alles bij elkaar een boek vol makkelijke recepten. Soms zelfs minder dan vijf ingrediënten: room, kaas en ei in de oven, klaar.”
“Ja, dit boek is echt voor mensen met kookangst,” voegt Dekker toe. “Maar vrees niet: al kwam niet alles goed op tafel, de recepten in het boek kloppen prima.” Het boek laat verder zien dat niets onmogelijk is, hoe moeilijk iets soms ook lijkt.

KanterDekker2 FotoJohndeKanter  

  Niet roken maar koken  
  uitgeverij Lemniscaat
  152 pagina’s
  €14,95 
  ISBN 978 90 477 1193 3 

  Eind september in de winkel 

 

  

tags:  Pauline Dekker | kookboek | Stoptober | SRPJ | Wanda de Kanter