line
danger juul kamer-3

Kamervragen over illegale Juul-sigaret

vrijdag 05 juli 2019

Het Tweede Kamerdebat over het Nationaal Preventieakkoord is uitgesteld tot na het zomerreces. De illegale e-sigaret Juul zou in dat debat worden besproken. Daarom zijn er gisteren Kamervragen over gesteld.

Door de webredactie

Juul, een hip ogende e-sigaret die in de VS tot een nicotine-epidemie onder tieners heeft geleid, is in Nederland verboden vanwege de te hoge concentratie nicotine. Toch is Juul in winkels en webshops te koop, ontdekte TabakNee. Naar aanleiding van het artikel daarover stelde SP-Kamerlid Henk van Gerven gisteren schriftelijke vragen aan staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid). Van Gerven wil onder andere weten wat de staatssecretaris ervan vindt dat e-sigaret Juul te koop is in Amsterdamse winkels en via webshops.

De Kamervragen:

1. Wat is uw reactie op het bericht ‘Overheid treedt niet op tegen illegale nicotinebom Juul’?

2. Wat vindt u ervan dat Juul Labs zich, onder andere in haar online reclames, vooral richt op jongeren? Wordt hierop toegezien door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (de NVWA)?

3. Wat is uw reactie op de uitkomst van onderzoek van het Trimbos-instituut dat in 2017 méér scholieren een e-sigaret of sisha-pen hebben uitgeprobeerd dan een gewone sigaret (respectievelijk 28% en 17%)?

4. Wat vindt u ervan dat de Juul ook in Nederland makkelijk online is aan te schaffen, dat websites er openlijk mee adverteren en er goed aan verdienen?

5. Is het correct dat de Juul te koop is op de Nederlandse markt, onder andere in winkels in Amsterdam, ondanks dat de verkoop van deze e-sigaret niet is toegestaan?

6. Is het correct dat de verkoop van de Juul bekend is bij de overheid maar dat er nauwelijks tegen opgetreden wordt door de NVWA? Wat gaat u doen om het toezicht te verbeteren? Kunt u uw antwoord toelichten?

tags:  Juul | Preventieakkoord | verslaving | kamervragen | nvwa