line
stats longkanker-1

In Nederland relatief veel doden door roken

vrijdag 31 mei 2019

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat er in Nederland relatief gezien meer mensen overlijden aan de gevolgen van longkanker dan in vrijwel alle andere Europese landen. In een nieuw rapport van de WHO wordt verder gesteld dat 90 procent van de longkankers voorkomen kan worden.

Door de webredactie

In de Europese Unie sterft in totaal een kwart van de bevolking aan kanker en van hen weer 21 procent aan longkanker, schrijft de Volkskrant. Maar in Nederland ligt dat percentage longkankerdoden substantieel hoger, namelijk op 24 procent. Dat komt doordat in Nederland bovengemiddeld veel gerookt wordt.
Nederland neemt in de longkanker-dodenlijst de tweede positie in, samen met Denemarken, Griekenland en Polen. Alleen in Hongarije zijn er met 27 procent meer longkankerdoden te betreuren.

Groot aantal vrouwen

Wat opvalt aan de cijfers is het relatief grote aantal vrouwen dat in Nederland longkanker krijgt. “Dat longkanker bij vrouwen in Nederland vaker voorkomt dan in andere landen is te verklaren doordat vrouwen hier vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw in groteren getale zijn gaan roken dan in andere landen,” schrijft het Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL) op zijn website. Onderzoeker Vincent Ho van het IKNL ziet een verband met de emancipatiegolf in die jaren, die vrouwen tot roken aanzette. Hij ziet daarbij de rol van de tabaksindustrie over het hoofd, die sinds jaar en dag actief bezig is vrouwen aan het roken te krijgen. Roken onder vrouwen is vooral in Europa een ware epidemie: 21 procent van de vrouwen rookt. Nergens ter wereld is dat zoveel.

Nieuw onderzoek

Uit nieuw onderzoek van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat negen op de tien doden door longkanker komt door tabaksgebruik. Een gegeven dat overigens allang bekend was. Uit het WHO-rapport blijkt verder dat ongeveer één op de vijf van alle Europese doden door niet-overdraagbare ziekten toe te schrijven is aan tabaksgebruik.

Lichtpuntje

Er is wel een lichtpuntje: tabaksgebruik lijkt over het algemeen iets af te nemen. Het rapport laat zien dat er nog veel actie nodig is om die trend door te laten zetten.
Kristina Mauer-Stender, programmadirecteur voor tobacco control bij de WHO/Europa: “Er liggen grote kansen om de volksgezondheid te verbeteren door bewezen effectieve maatregelen die het roken ontmoedigen, zoals het verhogen van accijns, het invoeren van plain packaging, het verbieden van tabaksreclame en de blootstelling aan tabaksrook verminderen.”

tags:  rookvrije generatie | tabaksdoden | plain packaging | WHO | accijnsverhoging