line
rechtszaak brazilie-1

Brazilië begint rechtszaak tegen Big Tobacco om zorgkosten

maandag 27 mei 2019

De Braziliaanse staat heeft aangekondigd een rechtszaak tegen ’s werelds grootste tabaksfabrikanten aan te spannen: Philip Morris en British American Tobacco. De staat wil de kosten die ze gemaakt heeft voor de bestrijding van aan tabaksgebruik gerelateerde ziektes op hen verhalen.

Door de webredactie

Ieder jaar overlijden 156.000 Brazilianen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Volgens Bloomberg Philanthropies kost het behandelen van de ziektes die aan tabaksgebruik zijn gerelateerd de Braziliaanse staat jaarlijks 14,1 miljard dollar (12,6 miljard euro), zo meldt Reuters.
In een statement heeft de Braziliaanse advocaat-generaal (AGU) bekendgemaakt dat de staat een zaak aanspant tegen Philip Morris (PMI) en British American Tobacco (BAT), de grootste tabaksproducenten ter wereld. Hun Braziliaanse dochterondernemingen worden ook voor het gerecht gedaagd. De AGU wil de zorgkosten die de overheid de afgelopen vijf jaar heeft gemaakt voor de behandeling van 26 aan tabaksgebruik gerelateerde ziektes op hen verhalen. Volgens Reuters is nog niet bekend welk bedrag er precies mee gemoeid is. Als de overheid de rechtszaak wint, zal dat berekend gaan worden.

90 procent van de tabak

Via hun dochterondernemingen Souza Cruz Ltda, Philip Morris Brasil Industria e Comercia Ltda en Philip Morris Brasil SA zijn PMI en BAT verantwoordelijk voor de productie van 90 procent van de in Brazilië verkochte tabak.
“Het is billijk dat deze multinationals de kosten gaan dragen voor de verantwoordelijkheid die ze aan de Braziliaanse maatschappij hebben overgelaten,” zegt de AGU in het statement.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft volgens France24 laten weten dat het blij is met de actie van de Braziliaanse overheid.

Diep in de buidel

PMI zei in een reactie de documenten waarop de zaak is gebaseerd nog niet te hebben ontvangen, maar zei wel te denken dat de kans dat de staat zal winnen klein is.
Maar uit rechtszaken die in andere landen zijn gevoerd, lijkt het juist aannemelijk dat de tabaksindustrie diep in de buidel moet gaan tasten. In maart besliste het hof in Canada nog dat drie tabaksfabrikanten omgerekend 11 miljard euro aan schadevergoedingen aan zieke rokers moesten uitbetalen.

tags:  schadevergoeding | gezondheidsschade | tabaksdoden | rechtszaak | tabaksindustrie