line
pmi reviti-1

Gekker moet het niet worden: Philip Morris gaat in ziektekostenverzekeringen

dinsdag 07 mei 2019

In een blog heeft de beroemde antirookprofessor Stanton Glantz vraagtekens gezet bij de verzekeringsstunt van Philip Morris. Die biedt korting op ziektekosten-verzekeringen als rokers stoppen met roken of overstappen op alternatieve rookproducten. Glantz: “Rokers die overstappen op de IQOS zouden extra moeten betalen!”

Door de webredactie

Het nieuws werd groot gebracht: Philip Morris begint in Groot-Brittannië een verzekeringsfirma onder de naam Reviti, waar rokers korting krijgen als ze overstappen op alternatieve rookproducten of helemaal stoppen. Zij die overstappen op de e-sigaret kunnen 2,5% korting op hun premie krijgen, overstappen op de IQOS (de elektronische sigaret van Philip Morris) levert zelfs 25% korting op en rokers die helemaal stoppen, betalen 50% minder.

Meer gifstoffen

De beroemde Amerikaanse antirookprofessor Stanton Glantz plaatste er op zijn blog vraagtekens bij. “Uit de eigen data van Philip Morris blijkt dat de IQOS niet veiliger is dan een gewone sigaret (het verlaagt de blootstelling aan sommige giftige stoffen, maar verhoogt de blootstelling aan andere gifstoffen).” Het klopt volgens Glantz niet dat PMI meer korting geeft bij IQOS-gebruik, omdat daarmee lijkt alsof de IQOS minder schadelijk is dan het gebruik van de e-sigaret. Glantz: “Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er meer gifstoffen vrijkomen bij IQOS-gebruik dan bij de e-sigaret.”

Groeiende hoeveelheid bewijs

Ook schrijft Glantz dat het feit dat de korting bij e-sigaretgebruik zo laag is, overeenkomt met “de groeiende hoeveelheid bewijs dat de gezondheidsrisico’s bij e-sigaretgebruik in de buurt komen van die van gewone sigaretten?”
Glantz eindigt zijn betoog met erop te wijzen dat de meeste rokers die e-sigaretten en de IQOS gaan gebruiken, ook gewone sigaretten blijken te roken en daarmee een nog groter risico lopen op het krijgen van een tabak-gerelateerde ziekte. Glantz: “Daar geeft PMI helemaal geen korting op. Misschien moeten die gebruikers juist extra gaan betalen?”

Reclameverbod omzeilen

Of Philip Morris ook in Nederland met zo’n zorgverzekering gaat komen, is niet bekend. Het kortings-idee past in ieder geval niet in de opzet van het Nederlands zorgverzekeringsstelsel, dat is gebaseerd op solidariteit. Bovendien is het de zoveelste stunt van Philip Morris om het reclameverbod op tabaksproducten te omzeilen en aandacht voor haar IQOS te genereren.
Eerder betoogde Frits van Dam op deze site dat overheden er goed aan doen om alle uitingen van PMI zo veel mogelijk te negeren.

tags:  zorgverzekering | sluikreclame | IQOS | PMI | e-sigaret