line
postnl is cynisch over tabak-1

PostNL schoffeert klaagster over sigaretten bij pakket-afhaalpunt

donderdag 02 mei 2019

“Dit kán toch niet meer anno 2019? Hier moet ik mijn pakketje afhalen!” ‘Hier’ is een servicebalie van een supermarkt met schappen vol sigaretten en shag. De vrouw die zich hierover beklaagt bij pakketdienst PostNL krijgt een cynische reactie terug.

Door de webredactie

Veel mensen kopen of verkopen hun spullen via internet, spullen die zij op een pakket-servicepunt kunnen brengen of ophalen. De servicepunten zijn dikwijls tabaksverkoopbalies van supermarkten en tabaks- en gemakswinkels. Dat dit geen toeval is, ontdekte TabakNee begin december 2017. De tabaksbranche ziet de online-pakkettenbranche als een uitgelezen kans om sigaretten aan te prijzen. Zodoende worden niet-rokers, ex-rokers en kinderen ongevraagd geconfronteerd op een muur vol tabakswaren – ook Margeet uit Alphen aan den Rijn.

Ongepast grappig

Margreet moet haar online bestelde pakketje ophalen bij de servicebalie van een Hoogvliet-supermarkt. Al wachtend kijkt zij uit op pakjes sigaretten en shag met de bekende NIX18-sticker erbij. Haar tweet “Dit kán toch niet meer anno 2019” stuurt ze (30 april) ook naar PostNL, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verzending van haar pakje.
“Het is wel 2019 maar ‘NIX18’ staat voor een leeftijd en niet voor een jaartal, Margreet,” twittert PostNL terug.
“Het zou PostNL sieren ophaalpunten te kiezen waar klant niet ongewild geconfronteerd wordt met kanker-veroorzakende handel,” reageert Margreet.
“Oh geen zorgen Margreet, ze staan nog niet aan.” Waarmee bedoeld: de sigaretten worden nog niet gerookt.
Margreet: “Ik vind dit ongepaste ‘grappige’ antwoorden op een serieuze vraag.”
Dan neemt PostNL gas terug: “Ik snap je serieuze ondertoon echt wel Margreet, maar wij gaan natuurlijk niet over het landelijk beleid en over hoe deze winkel de inrichting doet. Daarnaast word je hier ook niet verplicht om sigaretten te kopen.”

Het goede voorbeeld

Inderdaad, niemand die voor zijn pakje in de rij staat, wordt verplicht om sigaretten te kopen. Maar het zou PostNL inderdaad sieren als zij haar servicepunten zou beperken tot winkels waar tabak uit het zicht is. Als marktleider in de wereld van de pakkettendiensten zou PostNL het goede voorbeeld moeten geven.
Bovendien is PostNL door de Nederlandse rijksoverheid aangewezen als bedrijf dat belast is met het uitvoeren van de universele postdienst. Dat betekent dat PostNL zich niet kan onttrekken aan de maatregelen tegen roken door de overheid, zoals die in het Nationaal Preventieakkoord staan omschreven.

tags:  tabaksverkoop | Preventieakkoord | nix18 | supermarkt