line
paulien

Longarts Pauline Dekker: “Preventiewerk heeft de grootste impact”

dinsdag 16 april 2019

“Ik behandel vrijwel alleen maar wat niet had gehoeven,” zegt longarts Pauline Dekker in een interview met het Noordhollands Dagblad. De krant meldt ook dat Dekker en haar collega Wanda de Kanter werken aan een kookboek om fondsen te werven voor Stichting Rookpreventie Jeugd.

Door de webredactie

“Als mensen niet verslaafd waren geraakt aan tabak, dan waren ze vermoedelijk niet bij mij in de wachtkamer terechtgekomen. Tabaksverslaving kan longkanker, COPD, klaplongen en longontstekingen geven.” Dat zegt longarts Pauline Dekker in een groot persoonlijk interview met het Noordhollands Dagblad. Om die reden vindt Dekker het werk dat ze doet voor Stichting Rookpreventie Jeugd, die ze samen met collega-longarts Wanda de Kanter opgericht heeft, nog belangrijker dan haar werk in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.
“Maatschappelijk gezien heeft het preventiewerk echt de grootste impact,” zegt Dekker. “Van de ellende die ik dag in dag uit in het ziekenhuis zie kan zoveel voorkomen worden. Al die tranen, al dat verdriet, ik wil dat het ophoudt. Het moet hier ophouden: geen nieuwe ‘vervangingsrokers’ meer, dat hoop ik te bereiken. Daarom moeten we uit die spreekkamer komen om buiten te vertellen wat wij als longartsen zien. Dat is nodig. We hebben in dit land gezondheidsministers die campagnes lanceren tegen vieze vaatdoekjes. Nou, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. Aan tabak gaan mensen wel dood. Twintigduizend per jaar. Daarom doe ik het.”

Kookboek

In een apart bericht meldt de krant dat Dekker en De Kanter, nu hun stichting uit de Alliantie Nederland Rookvrij is gezet en geen subsidie meer krijgt van KWF Kankerbestrijding, een kookboek voorbereiden om fondsen te werven. “Enige probleem: we kunnen allebei niet koken,” zegt Dekker tegen de krant.
Onder meer om de journalisten te betalen die voor TabakNee onderzoek doen, moet de Stichting Rookpreventie Jeugd fondsen werven. Voor het kookboek vroegen Dekker en De Kanter goede vrienden om een lekker maar niet ingewikkeld recept in te leveren. Dekker en De Kanter hebben alle recepten gemaakt en van het resultaat zijn foto’s gemaakt. Het boek moet nu alleen nog geschreven worden. In oktober, tijdens de actiemaand Stoptober, zal het boek bij uitgeverij Lemniscaat verschijnen.
Dat ze niet graag koken, wil niet zeggen dat de longartsen niet van dineren houden. Dekker: “Gezellig tafelen vind ik misschisen wel een van de leukste dingen om te doen. En nu ik al die gerechten heb uitgeprobeerd, denk ik dat we klaar zijn voor de eerste fondsenwervingsdiners bij ons thuis.”

Doneren kan al

Wie Stichting Rookpreventie Jeugd wil ondersteunen hoeft overigens niet te wachten tot het kookboek er is. Via de doneerknop op deze site kan iedereen een bijdrage overmaken.

tags:  kookboek | Stoptober | tabaksdoden | rookpreventie