line
minder hartkwalen door rookverbod-1

Grote afname van sterfgevallen door hart- en vaatziekten in Groot-Brittannië

dinsdag 09 april 2019

Het aantal mensen dat overlijdt aan hart- en vaatziekten in Groot-Brittannië is met 63 procent afgenomen. Daar heeft het rookverbod zeker toe bijgedragen. Het is een van de grootste afnames in de westerse wereld.

Door de webredactie

Minder rokers, rookverboden in de openbare ruimte en verbeterde gezondheidszorg hebben ertoe geleid dat het aantal mensen dat overlijdt aan hart- en vaatziekten met 63 procent is afgenomen in Groot-Brittannië. Tussen 1989 en 1991 stierven er op 1 miljoen Britten, 2740 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Tussen 2013 en 2015 waren dat er 1010, zo meldt The Times.
Het onderzoek is uitgevoerd door de Bournemouth University. “Hoewel hart- en vaatziekten nog steeds een grote bedreiging voor de gezondheid vormen is het goede nieuws dat het aantal sterfgevallen door deze ziekten in de westerse wereld is gehalveerd,” zegt onderzoeksleider professor Colin Pritchard op de website van de universiteit. “Daarbij zijn er flinke afnames in de leeftijdscategorie van 55-74 jaar gemeten, waardoor mensen langer leven en minder snel gehandicapt raken.”

Ook in Nederland

Groot-Brittannië had de grootste afname van de 21 landen die in het onderzoek zijn vergeleken. “Groter dan vijftien andere westerse landen waaronder Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten,” zegt Pritchard.
In Nederland is er volgens het onderzoek ook sprake van een flinke afname: van 2172 sterfgevallen ten gevolge van hart- en vaatziekten op de miljoen mensen (tussen 1989-1991) naar 955 (tussen 2013-2015), een vermindering van 56 procent. Ook hier hebben strengere antirookmaatregelen een belangrijke rol gespeeld.

tags:  antirookonderzoek | tabaksdoden | antirookbeleid