line
tabakschade meeting-1

Bijeenkomst over tabaksschade brengt twintig specialismen samen

maandag 01 april 2019

UPDATE 11-04-2019
Op een bijeenkomst voor zorgverleners vorige week, georganiseerd door longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, kwamen twintig specialismen samen om de gevolgen van tabaksgebruik te bespreken.

Door de webredactie

Elke dag wordt longkankerpatiënt Vincent Bloothoofd geconfronteerd met de ziekte die hij heeft overgehouden aan het roken. Bloothoofd deed zijn verhaal tijdens een bijeenkomst op 27 maart over tabaksschade, georganiseerd door longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker in samenwerking met de VvAA (de afkorting staat oorspronkelijk voor Vereniging van Artsen Automobilisten en is een collectief van 123.000 zorgverleners) en het KNMT Fonds Mondgezondheid. Van longkanker is bekend dat 85 procent wordt veroorzaakt door roken. Vincent Bloothoofd heeft 24 chemokuren ondergaan, heeft radiotherapie gehad en is geopereerd aan aangetaste wervels.
Tijdens de bijeenkomst vertelden twintig verschillende medisch specialisten over de gevolgen van tabaksgebruik. Ook Longkanker Nederland, het ministerie van Volksgezondheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Alliantie Nederland Rookvrij waren aanwezig.

Derdehands rook

Longkanker Nederland schreef een verslag over de bijeenkomst: “Verslavingsarts Robert van de Graaf vertelde dat 825.000 kinderen opgroeien in een rokend gezin. Neuroloog Rien Vermeulen legde uit dat roken bloedvaten gevoeliger maakt, dat hersenen er sneller door verouderen en dat de hersenschors van roken in volume afneemt. De kinderarts gaf aan dat er per jaar zestig baby’s overlijden als gevolg van roken. Daarnaast hebben vrouwen 30 procent meer kans op een miskraam.”
Ook werd er ingegaan op derdehands rook, dat zijn de deeltjes in de rook die neerdwarrelen en op meubels, in kleding en op de huid en uiteindelijk in de urine van kinderen worden teruggevonden. “Een dermatoloog vertelde dat je sneller kaal en grijs wordt door roken.” Daarnaast hebben rokers zes keer meer kans op een herseninfarct. “Zo’n 75 procent van de vaatchirurgen zou zonder werk zitten als mensen niet meer roken,” schrijft Longkanker Nederland. “De kans op blaaskanker is drieënhalf keer hoger. En afhankelijk van hoeveel je rookt, heb je 21-57 procent meer kans op diabetes. Cardioloog Angela Maas noemde roken de meest destructieve risicofactor in haar vakgebied.”

Economische gevolgen

De economische gevolgen van roken voor de maatschappij zijn enorm volgens Diana Monissen, voormalig directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid en momenteel bestuurder van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Accijns op tabak dekt die kosten niet, ondanks dat dat jaarlijks twee miljard euro oplevert. De accijns zou verhoogd moeten worden om de kosten wel te kunnen dekken.De verschillende disciplines hebben afgesproken meer aandacht te gaan besteden aan de gevolgen van roken en patiënten voortaan te vragen of ze roken, zodat ze ze vervolgens kunnen doorverwijzen naar goede hulp om daarmee te stoppen. Pauline Dekker tegen TabakNee: “Ook roepen we de overheid gezamenlijk op om meer effectieve maatregelen in te zetten tegen tabak!”

UPDATE 11-04-2019

Op het YouTube-kanaal van de VvAA staan alle pitches die tijdens de meeting werden gepresenteerd en een compilatie daarvan.

tags:  tweedehands rook | tabaksschade | tabakspreventie | derdehands rook | stoppen met roken | tabaksdoden