line
sp stelt vragen-1

SP stelt Kamervragen over conflict Stichting Rookpreventie Jeugd met KWF en Alliantie Nederland Rookvrij

woensdag 27 maart 2019

UPDATE 29-03-2019

SP-Kamerlid Henk van Gerven heeft Kamervragen aan staatssecretaris Blokhuis gesteld over de bekendmaking dat de Stichting Rookpreventie Jeugd uit de Alliantie Nederland Rookvrij is gezet en dat het KWF Kankerbestrijding de subsidie voor TabakNee stopgezet heeft.

Door de webredactie

“Is het opzeggen van de samenwerking met Stichting Rookpreventie Jeugd (SRPJ) door de Alliantie Nederland Rookvrij niet te vergelijken met het ontslaan van de spits Messi bij Barcelona?” vraagt SP-Kamerlid van Gerven aan staatssecretaris Blokhuis. Van Gerven diende zeven vragen in naar aanleiding van het nieuws dat gisteren door Trouw naar buiten is gebracht en door andere kranten, radio en televisie is opgepakt.
De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) heeft de SRPJ begin deze maand uit de koepel gezet omdat longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker en deze door hen opgerichte website te activistisch zouden zijn. Om diezelfde reden stopte KWF eind december ook de subsidie voor TabakNee. Het leverde tal van reacties op. Zo hebben sommige deelnemers aan de Alliantie bekendgemaakt dat ze per direct opstappen als De Kanter en Dekker niet meer welkom zijn.

Invloed aanwenden

Van Gerven wil van staatssecretaris Blokhuis een reactie op het nieuws. “Bent u van mening dat de activiteiten van Stichting Rookpreventie Jeugd zowel bijdragen aan het voorkomen dat jongeren beginnen met roken als aan het stoppen met roken?” vraagt hij Blokhuis. Hij is benieuwd of de staatssecretaris zijn invloed bij het KWF wil aanwenden om ervoor te zorgen dat de subsidie voor TabakNee wordt gecontinueerd.
Van Gerven haalt de reactie aan van prof. Dink Legemate, voorzitter van de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, vaatchirurg en hoofd chirurgie aan het Amsterdam UMC locatie AMC, die stelt dat “de voortrekkers van de Stichting Rookpreventie Jeugd er in een paar jaar in geslaagd zijn het volkomen vastgelopen tabaksdossier weer in beweging te krijgen én dat zij een werkelijke mentaliteitsverandering in Nederland in gang hebben gezet rond de tabaksindustrie en tabaksgebruik.”

Wie van de 155

Ook wil Van Gerven weten wat Blokhuis ervan vindt “dat de heer Italianer, als voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, de samenwerking tussen de ANR en SRPJ opzegt terwijl blijkbaar niet alle partijen deze beëindiging steunen. Welk deel van de 155 bij de ANR aangesloten partijen staan achter het besluit van de voorzitter van de ANR? Is het juist dat het besluit volledig autonoom is genomen door het bestuur bestaande uit KWF, Hartstichting en Longfonds?”
Tot slot vraagt hij Blokhuis te reageren op het feit dat de Alliantie twee goed onderbouwde voorstellen van de SRPJ en het NTvG om te komen tot een Verslavingsfonds en een Vergunningstelsel zonder enig argument geweigerd heeft in te brengen in het Preventieoverleg. “Zowel het Verslavingsfonds als het Vergunningstelsel werden recent door de All Party Parliamentary Group on Smoking and Health in het Verenigd Koninkrijk als belangrijke hulpmiddelen beschouwd om het tabaksgebruik terug te dringen.”

De staatssecretaris is gevraagd om vóór 18 april op de Kamervragen te reageren, want dan is het Algemeen overleg Preventiebeleid.

UPDATE 29-03-2019

Ook de SP-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over het buitenspel zetten van de SRPJ door de Alliantie. De Gemeente/GGD Amsterdam zijn aangesloten bij de Alliantie.

tags:  ANR | Preventieakkoord | SRPJ | KWF | kamervragen | tabakslobby | antirookbeleid