line
6--kleine winkelier-1

Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’, deel 6

woensdag 20 maart 2019

Hoe steekt de sigarettenlobby in elkaar, welke strategie hanteert zij en wat doet de overheid hiertegen? Vandaag deel 6 van dossier ‘De tabakslobby in Nederland’: De kleine winkelier als schaamlap van de tabaksindustrie.

Door de webredactie

Kleinere winkels die tabak verkopen, de zogenoemde tabaks- en gemakswinkels, worden vertegenwoordigd door de NSO, de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel. Deze vereniging blijkt tevens op te komen voor de belangen van supermarkten en de tabaksindustrie. Vandaar dat de NSO pleit voor de verkoop van tabak door de supermarkten, concurrent nummer één van de tabaksspeciaalzaken, de achterban van de NSO.
Het ministerie van Volksgezondheid beschouwt de NSO als een mogelijke tabakslobbyorganisatie en om die reden is deze vereniging daar niet meer welkom. TabakNee ontdekte dat de NSO ook betrokken is bij de pakketenservice (het ophalen en wegbrengen van pakjes) via de tabakswinkels. Ook zó lobbyen zij voor de verkoop van tabak. Hoe zit dat precies? Wie zijn de sleutelfiguren in het NSO-gezelschap? En wat is er aan de hand in het Amsterdamse centrum, waar steeds meer kleine winkels tabak zijn gaan verkopen?

Lees het in deel 6: De kleine winkelier als schaamlap van de tabaksindustrie

tags:  detailhandel | NSO | tabakslobby | tabaksindustrie