line
5--vnoncw-1

Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’, deel 5

maandag 18 maart 2019

Hoe steekt de sigarettenlobby in elkaar en wie laat zich voor welk karretje spannen? Vandaag deel 5 van dossier ‘De tabakslobby in Nederland’: werkgeversorganisatie VNO-NCW, de vijfde colonne van de tabaksindustrie.

Door de webredactie

Laat een andere partij voor je lobbyen, is het devies van de tabaksindustrie. Met stip vooraan staat VNO-NCW. De machtige werkgeversorganisatie zet zich van oudsher bijzonder in voor de tabaksindustrie. Dat gaf de organisatie zelf voor het eerst toe in 2013, in een artikel in Vrij Nederland. De toenmalig algemeen directeur Niek Jan van Kesteren vertelde dat hij met enige regelmaat een speciaal spreekuur houdt voor tabaksfirma’s die in Nederland actief zijn, om de lobby te bespreken. Daarnaast bleek hij andere werkgeversorganisaties in de Europese Unie te hebben gemobiliseerd tegen nieuwe antirookmaatregelen in Brussel. Cees Oudshoorn nam op 1 juni 2016 het stokje over van Niek Jan van Kesteren en zette het pro-rookbeleid voort.
VNO-NCW trekt samen op met MKB-Nederland, die de belangen van de kleine bedrijven behartigt. Hoe steekt hun lobby voor de belangen van de tabaksindustrie in elkaar?

Dat leest u in deel 5: VNO-NCW: de vijfde colonne van de tabaksindustrie

tags:  tabakspushers | tabakslobby | tabaksindustrie