line
juul-1

E-sigaretfabrikanten bevorderen verslaving door nicotinegehalte te verhogen

donderdag 14 februari 2019

Uit onderzoek van de universiteit van Stanford blijkt dat de makers van e-sigaretten het nicotinegehalte verhoogd hebben om te concurreren met de Amerikaanse marktleider Juul. “De snel in populariteit toenemende e-vloeistoffen met hoog-nicotinegehalte, kunnen een hele generatie jongeren verslaafd maken.”

Door de webredactie

De Amerikaanse e-sigaretproducten Juul heeft 75 procent van de Amerikaanse markt in handen. Het merk is vooral onder jongeren ontzettend populair en het gebruik ervan heeft zelfs een eigen werkwoord gekregen: juuling. Het merk werd in 2015 op de markt gebracht en heeft met haar 5%-nicotine liquids in een recordtempo de positie van marktleider verworven.

Hoger nicotinegehalte, meer verslaafden

Volgens The National Law Review komt dat doordat de e-sigaretten een USB-achtig design hebben, met een gepatenteerd systeem dat ervoor zorgt dat hoge niveaus van nicotine worden afgegeven, zonder dat het de inademing belemmert. The National Law Review stelt Juul hetzelfde uitgangspunt hanteert als tabaksfabrikanten: ‘hoe hoger het nicotinegehalte, hoe meer verslaafden er zullen ontstaan, wat tot meer gebruikers zal leiden.’

Concurrentie

Uit onderzoek van de universiteit van Stanford dat is gepubliceerd in het medisch wetenschappelijk tijdschrift BMJ blijkt dat zeventig andere e-sigaretmerken om met Juul te kunnen concurreren ook met producten zijn gekomen die een hoog nicotineniveau bevatten. Hun producten hebben ook allerlei zoete en fruitsmaakjes gekregen om de jongere doelgroep te kunnen verleiden. “De snel in populariteit toenemende e-liquids met hoog-nicotinegehalte, kunnen een hele generatie jongeren verslaafd maken,” schrijven de onderzoekers. “Als ze in flesjes met grote hoeveelheden worden verkocht (bijvoorbeeld 30 ml) bestaat het risico dat kinderen een nicotinevergiftiging oplopen.”

Beschermende maatregelen

De onderzoekers vinden daarom dat de concentratie van nicotine in deze vloeistoffen gestandaardiseerd en gereguleerd moet worden. “Doordat deze producten zeer giftig en verslavend zijn, is het noodzakelijk dat beleidsmakers snel handelen en deze beschermende maatregelen nemen.”

tags:  rookverslaving | verslaving | nicotine | e-sigaret