line
inspire2live awards-1

Weer prijs Dekker en De Kanter voor strijd tegen tabaksindustrie

maandag 04 februari 2019

Tijdens het jaarcongres van Inspire2live ontvingen de longartsen en medeoprichters van Stichting Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter en Pauline Dekker de Patient Advocate Hero of Cancer Award. Ook kankeronderzoeker Stephen Friend werd onderscheiden.

Door de webredactie

Inspire2Live, de organisatie die kanker de wereld uit wil helpen en onder meer de jaarlijkse Alpe d’HuZes inzamelingsactie organiseert, hield afgelopen week haar jaarcongres in Amsterdam. Bij die gelegenheid ontvingen longartsen Wanda de Kanter (Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis) en Pauline Dekker (Rode Kruisziekenhuis) en kankeronderzoeker Stephen Friend de Patient Advocate Hero of Cancer Award. De prijs werd hen toegekend omdat zij alle drie in hun werk de patiënt vooropstellen.

Veranderde publieke opinie 

Volgens het persbericht hebben De Kanter en Dekker bewezen dat ze zich altijd voor de volle honderd procent inzetten voor hun patiënten. Belangrijker nog is dat zij er alles aan doen om te voorkomen dat mensen patiënt worden, door hun niet aflatende strijd tegen de tabaksindustrie. Daarbij maken ze het glashelder dat mensen die ziek zijn geworden van het roken daarvoor niet zelf de schuld dragen: die ligt namelijk volledig bij de tabaksindustrie. Dekker en De Kanter hebben laten zien dat de marketing van de tabaksindustrie moedwillig is gericht op kinderen. Ondanks tegenslagen hebben zij bereikt dat de publieke opinie over roken is veranderd.

Kennis uitwisselen

Stephen Friend wordt geëerd om zijn onderzoek dat kankerbehandelingen effectiever maakt. Daarbij noemt Inspire2Live met name de gemeenschappen die Friend helpt opzetten van burgers en patiënten die elkaar helpen en onderling kennis uitwisselen.

tags:  Wanda de Kanter | antirookbeleid | rechtszaak | tabaksindustrie