line
tobacco shares down-1

Tabaksaandelen kelderen opnieuw

woensdag 14 november 2018

De aandelen van British American Tobacco en Imperial Brands hebben flink aan waarde verloren nadat de Wall Street Journal meldde dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een verbod op mentholsigaretten overweegt. Het is de zoveelste daling in waarde van tabaksaandelen.

Door de webredactie

Ambtenaren die bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) werken hebben aan de Wall Street Journal laten weten dat de FDA overweegt om een verbod op mentholsigaretten in te stellen.
“Menthol maakt de keel ongevoelig en verhoogt de zachtheid van de rook, hetgeen de scherpe smaak van sigarettenrook maskeert en het roken daardoor vergemakkelijkt,” licht het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toe op haar website. “Rokers van mentholsigaretten hebben bovendien de neiging om dieper te inhaleren voor het verkoelende effect. Deze effecten, samen met de muntsmaak, maken de mentholsigaret vooral aantrekkelijk voor jonge mensen. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat mentholsigaretten inderdaad vooral door jonge mensen worden gerookt en dat mentholsigaretten vaak de eerste sigaretten zijn die zij roken.”

Aandelenmarkten reageren direct

Volgens de FDA roken 19,8 miljoen Amerikanen mentholsigaretten. Jongeren zijn sneller geneigd een menthol-sigaret te proberen dan een gewone. Meer dan de helft van de rokers tussen de 12 en 17 jaar rookt mentholsigaretten. De FDA heeft bekend gemaakt te onderzoeken welke maatregelen ervoor kunnen zorgen dat minder jongeren met roken beginnen.
Hoewel het nog een jaar zal duren voordat een mogelijk verbod wordt ingesteld, reageerden de aandelenmarkten direct op het nieuws.

BAT verliest het meest

British American Tobacco (BAT) verloor volgens The Guardian met elf procent het meest. De tabaksgigant was daardoor op de beurs in een klap 11 miljard euro minder waard (van 90 miljard naar 79 miljard). BAT is eigenaar van Newport, het bekendste menthol-merk. 
In 2015 betaalde BAT 25 miljard dollar om eigenaar te worden van tabaksfabrikant Lorrilard, dat Newport in portefeuille had. Volgens de Wall Street Journal maakt menthol 55% uit van BAT’s totale sigarettenverkoop in de Verenigde Staten. Hoe groot het aandeel mentholsigaretten in Nederland is, is niet bekend.
Andere tabaksfabrikanten werden uiteraard ook geraakt. Bij Philip Morris maakt menthol 20% van de Amerikaanse verkoop uit. De aandelen van Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, verloren 3,5 procent aan waarde. Die van Philip Morris daalden met 1,25 procent. Imperial Brands verloor volgens The Guardian 3 procent aan waarde. En ook Japan Tobacco International daalde met 1,25 procent.

Heat-not-burn

Het is de zoveelste klap dit jaar voor tabaksaandelen. Ook de tegenvallende verkoop van Heat-not Burn sigaretten zorgden dit jaar voor een forse daling van de tabaksaandelen.
British American Tobacco is dit jaar volgens het Belgische De Tijd in totaal al 40 procent in waarde gedaald.

tags:  smaakstoffen | tabaksinvestering | menthol | investering | aandelen