line
canada stops tobacco-1

Canadese rokers zijn voor radicale maatregelen om eind te maken aan tabaksgebruik

dinsdag 16 oktober 2018

Zeventig procent van de rokers in Canada is voor een sterke verlaging van het nicotinegehalte in sigaretten om ze minder verslavend te maken. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim drieduizend rokers door de Universiteit van Waterloo in Canada.

Door de webredactie

De Canadese regering heeft zichzelf in mei van dit jaar vastgelegd op het terugdringen van het tabaksgebruik in het land tot 5 procent in 2035. Wetenschappers van de universiteit van Waterloo onderzochten in hoeverre Canadese rokers maatregelen steunen om die doelstelling werkelijkheid te laten worden. Zij analyseerden daarvoor de gegevens van 3.215 rokers uit het Canadese deel van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC) uit 2016.

Resultaten

Uit het onderzoek dat werd gepubliceerd in Canadian Medical Association Journal (CMAJ) Open blijkt dat rokers de meeste steun geven aan het verlagen van het nicotinegehalte in sigaretten: 70,2% is daar voor. Bijna evenveel steun (69,8%) is er voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor aankoop van sigaretten naar 21 jaar. Een ruime meerderheid is ook voor betere toegang tot alternatieve nicotineproducten (65,8%) en een volledig verbod op marketing (58,5%). Zelfs voor het meest radicale voorstel, een algeheel verbod op de verkoop van tabak over tien jaar tegelijk met rookstophulp, spreekt nog 44% zich uit als voorstander.

E-sigaretten

Als het gaat om e-sigaretten, is er meerderheidssteun voor het beperken van de toegang tot e-sigaretten voor de jeugd (86,1%), het beperken van het nicotinegehalte (64,9%), een verbod op het gebruik ervan op plekken waar een rookverbod geldt (63,4%) en het verbieden van marketing (54,8%).
Voor andere voorgestelde maatregelen voor zowel traditionele als e-sigaretten liggen de percentages tussen de 28,9 en 45,2%. Over het algemeen is de steun voor beperkende maatregelen hoger onder de rokers die al van plan zijn om te stoppen.

Innovatief beleid

“Deze studie bewijst dat Canadese rokers – zij die het meest getroffen zouden worden door beleidsveranderingen – voor overheidsmaatregelen zijn om het percentage rokers terug te brengen”, zegt Janet Chung-Hall van het ITC en eerste auteur van de studie. “Dat de federale overheid zich heeft vastgelegd op een eindspel-doelstelling is een belangrijke stap vooruit voor de volksgezondheid. Wat we nu moeten doen is ons richten op innovatief beleid dat het voor rokers in Canada makkelijker maakt om te stoppen en voor jongeren om niet te beginnen met roken.”

tags:  rookverslaving | politiek | onderzoek | antirookbeleid | buitenland | tabaksontmoediging