line
groningen sp rookvrij-1

SP Groningen vindt dat bij verslaving weinig sprake is van eigen verantwoordelijkheid

dinsdag 31 juli 2018

De gemeente Groningen zet bij het voeren van gezondheidscampagnes mensen ongewild tegen elkaar op, stelt de lokale SP. Vooral als het gaat over de eigen verantwoordelijkheid bij bijvoorbeeld het rookvrij maken van speeltuinen en sportcomplexen. Het landelijke SP is het daar niet helemaal mee eens.

Door de webredactie

Groningen wil de eerste rookvrije gemeente van Nederland worden, meldde de NOS in 2017. De sigaret moet uit de openbare ruimte verdwijnen zodat jongeren niet meer overal mensen zien roken en er daardoor zelf minder toe worden verleid. Een van de maatregelen is het rookvrij maken van speeltuinen en sportcomplexen.

Morele overreding

Volgens de SP zet de gemeente met de campagne die ze hierover voert mensen ongewild tegen elkaar op, zo meldt de lokale omroep OOG-tv. De SP baseert zich hierbij op onderzoek van sociaal-psycholoog Susanne Täuber van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij concludeerde in mei dat er een grote kans op een tweedeling in de samenleving ontstaat als overheden ‘morele overreding’ inzetten: er ontstaat een groep die eraan toegeeft en erin meegaat en een groep die zich afzet tegen morele gezondheidsnormen.

Eigen verantwoordelijkheid

Dat gebeurt in Groningen vooral bij campagnes waar mensen op hun eigen verantwoordelijkheden worden gewezen, aldus de SP bij de lokale omroep OOG-tv. “Bijvoorbeeld bij het rookvrij maken van speeltuinen en sportcomplexen.”
 Volgens SP-woordvoerder Daan Brandenbarg speelt de eigen verantwoordelijkheid bij veel gezondheidsproblemen en verslavingen slechts een kleine rol: “Roken is bijvoorbeeld enorm verslavend. Dan helpt het niet om mensen aan te spreken op hun gedrag door ze bij speeltuinen of sportclubs te weren. Sterker nog, daarmee zet je mensen tegen elkaar op, zo blijkt nu uit onderzoek.”

De SP ziet meer heil in het aanpakken van de tabaksindustrie en mensen te helpen bij het stoppen met roken, dan te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.

Landelijk SP standpunt

TabakNee vroeg aan de landelijke SP of dit standpunt door de hele partij wordt gedeeld. Woordvoerder Sarah Dobbe laat weten dat het uit gezondheidsoverwegingen niet verkeerd is dat mensen niet meer mogen roken in speeltuinen. Men lijkt dus van mening te verschillen met het lokale partijkader in Groningen. Maar Dobbe voegt wel toe: “Wat de SP betreft is roken een verslaving en moeten stoppen-met-roken-programma’s voor iedereen toegankelijk zijn om mensen van die verslaving af te helpen. Nu geldt er een eigen risico, waardoor mensen met een kleine portemonnee ervan weerhouden kunnen worden deel te nemen aan een stoppen met roken programma."

De SP vindt het beter toegankelijk maken van hulp bij stoppen met roken zinvoller dan het bestraffen van rokers door hen een hogere premie te laten betalen. "Door een hogere premie wordt namelijk niemand actief van z’n verslaving af geholpen, maar worden mensen juist beboet voor hun verslaving. Dit is onwenselijk.”

tags:  stoppen met roken | rookstop | rookvrij | rookverslaving | rookvrije generatie | politiek | antirookbeleid