line
rookvrije generatie-1

Brandpunt Plus: activistische huisartsen willen rookvrije generatie

vrijdag 27 april 2018

Uit het televisieprogramma Brandpunt Plus blijkt dat huisartsen steeds actiever worden om ervoor te zorgen dat de samenleving rookvrij wordt. Ze nemen het werk van de overheid op zich en zijn buiten hun praktijk om op de been om ervoor te zorgen dat hun wachtkamers in de toekomst leger zullen worden.

Door de webredactie

Het programma Brandpunt Plus heeft 17 april jl. een uitzending gewijd aan activistische huisartsen. Uit een enquête van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) was namelijk gebleken dat 40% van de artsen de straat op wil om een gezondere levensstijl te bevorderen. In datzelfde tijdschrift werd eerder ook al opgeroepen tot een grotere maatschappelijke betrokkenheid van artsen.

Meer dan alleen klachten behandelen

De beste manier om de samenleving gezonder te maken is het verder ontmoedigen van roken. David Koetsier, huisarts te Amsterdam, probeert bijvoorbeeld meer voor zijn patiënten te betekenen dan alleen het behandelen van hun klachten. Hij zet zich in voor een rookvrije samenleving. Hij heeft er mede voor gezorgd dat de Beverwijkstraat in Amsterdam, waar zijn praktijk zit, rookvrij is verklaard en daarmee de eerste rookvrije straat van Nederland is geworden. ‘Je ziet mensen pas aan het einde van de keten als ze klachten krijgen,’ zegt hij tegen Brandpunt. ‘En dan is het eigenlijk niet meer behandelbaar. Dat zou je willen kunnen voorkomen.’
Koetsier gaat samen met een collega op pad om er bijvoorbeeld ook voor te zorgen dat het Over het IJ Ziekenhuis een grotere rookvrije zone krijgt, zodat er een plek is waar het goede voorbeeld wordt gegeven aan patiënten.

Nek uitsteken

Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, initiatiefneemster van de aangifte tegen de tabaksindustrie, legt in de uitzending uit waarom het zo belangrijk is dat artsen hun nek uitsteken en waarom het zo goed is dat we een rookvrije samenleving nastreven, zodat jongeren niet meer verslaafd raken aan de sigaret.
Zelf begon ze ook op haar veertiende met roken. “Als ik toen had geweten dat ik een ziekte zou krijgen die een dodelijke afloop kent, was ik nooit begonnen met roken.” Al ziet ze ook dat het moeilijk is om een kind dat te vertellen: “Een kind leeft in het hier en nu, die zijn niet bezig met later. En daar maakt de tabaksindustrie gretig gebruik van.”

Schaamte en schuld

Brandpunt Plus liet op indrukwekkende manier zien hoe rokers worstelen met hun verslaving en hoe dit schaamte en schuld veroorzaakt. De 29-jarige Jara heeft ernstige longklachten en beloofde Dr. Koetsier te stoppen met roken. Maar toen dat niet lukte, durfde ze niet meer naar hem toe te gaan, omdat ze zich daarvoor schaamde. “Ik ben wel veel minder gaan roken.”
Presentatrice Liesbeth Staats interviewde ook rokers die juist voor geen goud willen stoppen, zelfs niet nadat ze al twee keer eerder gedotterd zijn en dus weten hoe slecht het voor hen is. Ze vinden dat anderen zich niet met hun verslaving mogen bemoeien.

Steun in rug

Van Veen ziet de activistische huisartsen als een grote steun in de rug: “Een sigaret brengt ongelofelijk veel schade aan mensenlevens, het doodt mensen. Dan denk ik dat het een hele goede stap is dat er eerder ingegrepen kan worden. Ik begrijp de frustratie enorm, want je had het kunnen voorkomen. Huisartsen hebben het voortouw genomen en dat is echt fantastisch. Het straalt zoveel kracht uit. Een burger kijkt op tegen een arts. Als een hele beroepsgroep hier openlijk voor uitkomt, denk ik dat we een hele stap gewonnen hebben.”

Op dit moment roken er nog zo’n 3,5 miljoen mensen in Nederland. Huisarts Koetsier: “Ik hoop dat de teller in de toekomst op nul komt te staan.”

 

tags:  stoppen met roken | rookvrij | gezondheidsschade | volksgezondheid | rookvrije generatie | huisartsen