line
tabaksverkoop tankstations-1

Tabaksverkoop tankstationwinkels in de lift

donderdag 26 april 2018

Het gaat goed met de tankstationwinkels, vooral dankzij de verkoop van tabak. Dat zegt Erik Stern van de BOVAG in een recent interview. Geen wonder dat supermarktconcern Spar vanaf begin dit jaar 130 Spar Express-winkels gaat openen in 130 tankstations.

Door de webredactie

Het gaat goed met de winkels van de tankstations. Tijdens het voorjaarsevent van tabakspusher BOVAG op 11 april werden de cijfers gepresenteerd door de 36-jarige Erik Stern, branchemanager BOVAG Tankstations en Autowasbedrijven. Het vakblad voor tankstations TankPro deed verslag. Stern vertelde over de uitkomsten van het onderzoek Tankstation in Cijfers 2018, een naslagwerk dat binnenkort voor de veertiende keer wordt uitgebracht. Nederland telt zo’n vierduizend tankstations, bemand maar steeds vaker ook onbemand.

In de lift

Volgens Stern worden de tankstationwinkels steeds groter en zit de omzet in de lift. Uit de cijfers blijkt dat tabak een hele belangrijke aanjager is in de shop. In 2017 zorgden sigaretten, shag en sigaren bij elkaar in de shop voor een omzet van 1.421 miljoen euro. Bij 2.060 van de 4.121 tankstations wordt tabak verkocht. Ter vergelijking: etenswaren om mee te nemen onderweg zijn maar bij 1.975 tanklocaties te krijgen, warme dranken bij 1.869 tankstations.

Uitbreiden

Al eerder werd bekend dat het supermarktconcern Spar de tankstations heeft ontdekt als kans om uit te breiden. Spar heeft 12.000 vestigingen in 42 landen, waaronder Nederland, en een gezamenlijke omzet van € 97 miljard in 2017. Daarmee hoort Spar tot een van de grotere supermarktketens ter wereld.
Spar heeft met Esso afgesproken om de komende jaren 130 Spar Express- winkels te openen in evenveel (voormalige Texaco, nu Esso) tankstations. En dat is alleen nog maar het begin, als het aan de EG Group ligt, het Britse investeringsbedrijf dat in Nederland begin dit jaar alle Esso pompstations overnam.

Concepten implementeren

Koen Vroman is woordvoerder van EG Group in de Benelux. In een interview van 12 april op TankPro.nl zegt hij: “Wij werken nu heel hard om de concepten van Spar, Subway, Burger King en Starbucks snel en breed op onze stations te implementeren.” Op de vraag van TankPro welke opvallende stappen ze de komende tijd kunnen verwachten, antwoordt Vroman: “Daar kan ik uiteraard nog niets over zeggen. EG Group is heel ambitieus en we zien dat er opportuniteiten zijn in de markt. Wij willen vooruit en maken daarbij duidelijke keuzes.” In welke richting die keuzes zich bewegen kunnen we afleiden uit de titel van het interview met Vroman: “Esso tankstation op elke straathoek, dankzij strategie EG Group”. En in elk Esso tankstation: tabak.

Afdekken

Vanaf 2020 moeten de supermarkten hun tabakswaren afdekken; in 2022 volgen de tabaksspeciaalzaken die ook een afhaalpunt voor pakketjes zijn én de tankstations. Bij de nieuwe Spar-supermarkten in tankstations rijst de vraag onder welk ‘afdek-regime’ deze gaan vallen. TabakNee vreest dat ze als tankstationwinkels zullen worden beschouwd. Maar dat is niet terecht. De reden van de late afdekking bij pompstations was dat kinderen daar toch niet komen. Maar dat wordt anders als de pompstationwinkel een kleine supermarkt is. Daarom gaat TabakNee ervan uit dat tankstationwinkels die tevens supermarkt zijn, hun tabak al per 2020 moeten afdekken.

tags:  tankstations | tabaksdisplay | displayban | verkooppunten