line
joepteijink-1

'Scholen van Nederland, doe aangifte tegen de tabaksindustrie'

dinsdag 06 maart 2018

Scholen van Nederland, doe aangifte tegen de tabaksindustrie. Die oproep doet vaatchirurg Joep Teijink van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en voorzitter van de Stichting ClaudicatioNet in een open brief.

Door de webredactie

ClaudicatioNet brengt patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact. De stichting sloot zich vorig jaar als een van de eersten aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. In een open brief, op 2 maart gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad, roept de voorzitter van de stichting, tevens vaatchirurg en hoogleraar Geïntegreerde zorg bij vaatziekten Joep Teijink scholen op ook aangifte te doen. Daarbij wijst hij op de zorgplicht die scholen hebben "om leerlingen ver weg te houden van roken".
Hieronder plaatsen we de brief nogmaals.

Beste mensen, leraren van Nederland

Ik schrijf u deze brief als vader van vier schoolgaande pubers, als mede-aangever van het eerste uur tegen de tabaksindustrie en als vaatchirurg die dagelijks wordt geconfronteerd met de gevolgen van een tabaksverslaving.
Het zal u niet zijn ontgaan, het OM heeft vorige week besloten de zaak tegen de tabaksindustrie te seponeren. In de wetenschap dat alleen al in ons land wekelijks honderden kinderen verslaafd raken (worden gemaakt) aan roken. De helft hiervan zal overlijden aan een ziekte veroorzaakt door deze verslaving. Een kwart voor zijn of haar pensioen.

Ik hoef u als ervaringsdeskundigen niet toe te lichten dat het puberbrein experimenteer- en verslavingsgevoelig is. De combinatie puberbrein en de eufemistische 'sjoemelsigaret' is potentieel dodelijk en heeft niets, maar dan ook echt helemaal niets, met 'vrije keuze' te maken. De uitspraak van het OM belicht in mijn ogen de Tabakswet vanuit het perspectief van de Tabaksindustrie en niet vanuit het belang van de burger, onze kinderen.

Het goede van de afgelopen weken is het groeiende maatschappelijk draagvlak. Wat vooralsnog ontbrak is aangifte van alle scholen in Nederland, ook van de school waar u werkzaam bent. De motivering voor scholen om aangifte te doen lijkt mij gelegen in de zorgplicht die de school heeft om leerlingen ver weg te houden van roken. Nu het een feit van algemene bekendheid is dat juist jongeren onder de 18 jaar extra gevoelig zijn voor verslaving en te vaak slachtoffer worden van een tabaksverslaving, kan die zorgplicht tot uiting komen door het doen van aangifte. Uit de interne documenten van de tabaksindustrie blijkt immers dat deze doelgroep specifiek belangrijk is voor de tabaksfabrikanten ('replacement smokers' - vervangers).

De komende maanden wordt een artikel 12 procedure gestart, waarmee wij het Hof gaan vragen het OM opdracht te geven alsnog tot vervolging over te gaan. Aangifte door uw school - van scholen in het algemeen - is daarbij van groot belang.

Met vriendelijke groeten
Joep Teijink

 

tags:  ClaudicatioNet | vaatziekten | scholen | aangifte