line
pmi ware gezicht-1

Reutersonderzoek toont ware gezicht van Philip Morris

donderdag 15 februari 2018

Tabaksfabrikant Philip Morris schreeuwt van de daken dat ze willen stoppen met de productie van sigaretten: een rookvrije toekomst. Maar uit onderzoek van Reuters, gebaseerd op uitgelekte interne documenten, blijkt het ware gezicht van de tabaksfabrikant.

Door de webredactie

Als we Philip Morris moeten geloven wil zij haar corebusiness (het jaarlijks produceren en verkopen van miljarden sigaretten en het opstrijken van een miljardenwinst) het liefst zo snel mogelijk stoppen, na eerst decennia lang de door hun product aangerichte schade te hebben ontkent. Voorwaarde is wel dat rokers massaal overstappen op de IQOS, een elektronisch apparaatje dat tabak niet verbrand maar verhit. Volgens de fabrikant zelf zou dat beter voor de gezondheid van de roker zijn.

Vreemde gewaarwording

Het is een vreemde gewaarwording: een tabaksfabrikant die jarenlang heeft geprobeerd te verzwijgen hoe dodelijk het roken van haar tabak is terwijl ze ondertussen vol inzette op marketing en jongeren verslaafd probeerde te maken, is nu ineens bezorgd om de volksgezondheid. Klopt dat nieuwe imago dat Philip Morris zich aan wil meten? Persbureau Reuters kreeg een berg interne documenten van de Marlborofabrikant in handen en schreef daar uitbreide artikelen over.
The Truth Initiative, Amerika’s grootste non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich toelegt op het terugdringen van tabaksgebruik, heeft de vier grootste lessen op een rij gezet.

Geheime strategieën

Philip Morris gebruikt geheime strategieën om de pogingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te ondermijnen om tabaksgebruik terug te dringen. Zo probeert men met lobbyen internationale conferenties van de WHO over roken te beïnvloeden. Hoewel Philip Morris tegen Reuters verklaarde zich niet op een anti-rookconferentie van de WHO in India te hebben gericht, bleek dat ze er een geheim hoofdkwartier hadden opgezet in de buurt van de conferentie om afgevaardigden van landen uit te nodigen en te proberen hen te beïnvloeden. In het verleden hebben tabakslobbyisten zich ook voorgedaan als algemeen geïnteresseerden om binnen te komen bij dit soort conferenties om zo vervolgens te proberen voor hen onwelgevallige meningen te beïnvloeden.

Leger aan lobbyisten

De tabaksfabrikant heeft een leger van zo’n 600 lobbyisten in dienst die continue over de hele wereld kunnen worden ingezet. Daarmee heeft het bedrijf een van de grootste bedrijfslobbylegers ter wereld. De tabaksgigant heeft een netto jaaromzet van 8,3 miljard dollar. Dat geeft hen een enorme armkracht om lobbyisten te kunnen betalen. In ieder geval veel meer dan bijvoorbeeld de WHO te besteden heeft.

Invloed op toewijzing afgevaardigden

Philip Morris probeert via haar lobby invloed uit te oefenen op de beslissing van overheden welke afgevaardigden worden uitgezonden naar conferenties of andere bijeenkomsten over anti-rookmaatregelen. Ze proberen voor elkaar te krijgen dat er zo min mogelijk gezondheidsexperts en vertegenwoordigers van Ministeries van Gezondheid worden aangewezen, omdat die waarschijnlijk tegen de belangen van de tabaksindustrie in zullen gaan.

Succesvol over de hele wereld                                 

Uit het onderzoek van Reuters blijkt dat Philip Morris in interne communicatie zich zeer verheugd toont over de resultaten van haar lobby over de hele wereld. Zo hebben ze internationale handelsverdragen in hun voordeel kunnen beïnvloeden. Ook is het bijvoorbeeld gelukt om in Israël een mogelijk verbod op smaakjessigaretten (chocolade en fruit) tegen te houden en lukte het om een delegatie van Vietnam bij een conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie de argumenten van de tabaksindustrie in te laten brengen.

 

tags:  volksgezondheid | Philip Morris | tabakslobby | lobby | tabaksindustrie