line
health consequences-1

Gezondheidsrisico's van e-sigaretten

donderdag 25 januari 2018

Update 06-02-2018

Door de National Academies of Science Enginering Medicine is een rapport over de e-sigaret uitgebracht, een ‘must read’ voor iedereen die mee wil praten over de e-sigaret.

Door de webredactie

De redactie van TabakNee krijgt regelmatig vragen over e-sigaretten, een betrekkelijk nieuw fenomeen. Het onderzoek naar de gevolgen van het gebruik ervan voor de gezondheid is nog in volle gang. Daarbij komt dat over de effecten van het gebruik op lange termijn voorlopig weinig te zeggen valt. Nieuwe ontwikkelingen rond e-sigaretten zullen we in dit artikel verwerken.

State of the art

Door de National Academies of Science Enginering Medicine is een consensus rapport over de e-sigaret uitgebracht met de titel Public Health Consequences of E-Cigarettes
Dit rapport van in totaal 680 pagina’s geeft een evenwichtig en kritisch overzicht van de nu bestaande literatuur over dit onderwerp. Naast dit rapport is ook een online seminar gepubliceerd,  waarin in een serie dia’s de belangrijkste bevindingen uit dit rapport zijn samengevat.

Voor iedereen die zich een mening wil vormen over e-sigaretten is dit verplichte kost. Het is de state of the art op het gebied van onderzoek naar de e-sigaret. Maar bedenk wel, ook dit rapport is een moment opname en in feite zou het ieder jaar moeten worden geüpdatet.

De belangrijkste conclusies uit het rapport op een rijtje

• Hoewel e-sigaretten niet zonder gezondheidsrisico’s zijn is het waarschijnlijk dat ze veel minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten.
• E-sigaretten bevatten minder soorten giftige stoffen en ook de mate van giftigheid is minder dan van gewone sigaretten.
• De effecten van gebruik van e-sigaretten op lange termijn is onduidelijk
• Het gebruik van e-sigaretten kan volwassenen die sigaretten roken helpen om te stoppen, maar meer onderzoek is nodig om hier zeker van te zijn.
• Bij jongeren verhoogt het gebruik van e-sigaretten het risico om te beginnen met roken van gewone sigaretten.

In Nederland

De e-sigaret lijkt in Nederland niet echt voet aan de grond te krijgen. Minder dan 2% van de bevolking maakt er dagelijks gebruik van. Ter vergelijk: in het Verenigd Koninkrijk maakt 5,6 % gebruik van de e-sigaret.

Update 31-01-2018

Uit onderzoek van de New York University blijkt dat e-sigaretten de kans op long- en blaaskanker en op hartziekten verhogen. Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Het onderzoek is gedaan op muizen en het is aannemelijk dat dampen op mensen dezelfde effecten heeft. “Muizen die gedwongen e-sigaretten roken, lopen schade aan hun DNA op die kenmerkend is voor het ontstaan van kanker, volgens experimenten.
Diezelfde schade is er in aan e-sigaretten blootgestelde celkweken van menselijke long- en blaascellen,” schrijft NRC Handelsblad over het onderzoek. “Nicotine is weliswaar zelf niet kankerverwekkend, maar een deel van de nicotine wordt in een zoogdierenlichaam omgezet in nitrosaminen. Daaruit ontstaan kankerverwekkende stoffen. Nicotine zelf is dus een bron – niet het vuur, niet de rook. De concentratie nitrosaminen in dampers is 97 procent lager dan in rokers, maar dat is voldoende om verontrustende schade te veroorzaken, vonden de onderzoekers.”

Update 06-02-2018

In Engeland rookte in 2016 15,5% van de volwassenen. Hoewel het aantal rokers in de afgelopen decennia aanzienlijk is gedaald, blijft roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en voortijdige sterfte en een van de grootste oorzaken van gezondheidsongelijkheden. De Engelse overheid liet daarom een rapport opstellen om bewijsmateriaal te verzamelen om het beleid en de regelgeving rond e-sigaretten en vaping-apparaten te onderbouwen. Dit belangrijke overzicht met de titel 'Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018: executive summary' is hier te lezen.

 

tags:  gezondheidsschade | volksgezondheid | e-sigaret | onderzoek