line
iqos-heets-1

Adviesorgaan Britse overheid: ‘Smeltsigaret is niet zonder gevaar’

donderdag 14 december 2017

Tabaksproducten waarin de tabak wordt verwarmd in plaats van verbrand en die als ‘minder schadelijk’ worden aangeprezen bevatten nog steeds chemicaliën die de gezondheid schaden. Daarvoor waarschuwt een adviesorgaan van de Britse regering.

Door de webredactie

The independent Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products and the Environment (COT) onderzocht de claims van fabrikanten van zogenaamde ‘heat-not-burn’ tabaksproducten, zoals IQOS van Philip Morris en glo van British American Tobacco. Het COT concludeert dat deze producten weliswaar minder risico voor de gezondheid opleveren, maar dat niemand daaruit mag concluderen dat ze veilig zijn, schrijft The Guardian.
De onderzoekers rapporteerden aan het Britse ministerie van Volksgezondheid dat de gebruikers van de in Groot-Brittannië verkrijgbare ‘heat-not-burn’-producten 50 tot 90 procent minder ‘schadelijke en potentieel schadelijke’ stoffen binnenkrijgen. De variatie is afhankelijk van de temperatuur waarmee de tabak verwarmd wordt, die uiteenloopt van 50 tot 350 graden Celsius.

Nog steeds risico’s

Niettemin leveren de smeltsigaretten nog steeds een risico voor de gezondheid, stelt het COT. Compleet stoppen met roken is nog altijd de beste optie voor de gezondheid, aldus COT-voorzitter, professor Alan Boobis. Ook voor omstanders levert de damp van opwarmsigaretten een risico, zij het minder dan bij traditionele sigarettenrook.
Blootstelling aan minder schadelijke stoffen is nog steeds blootstelling, zei ook longarts Pauline Dekker in een recente uitzending van Radar Extra. “Er is geen veilige marge”, zei zij over de invloed het aantal sigaretten dat iemand rookt. “Iedere sigaret die je rookt is slecht voor je. En iedere vijftig sigaretten geeft een mutatie in het DNA en zo’n verandering geeft kans op kanker.” Dekker baseerde die uitspraak op Brits onderzoek dat vorig jaar is gepubliceerd in Science en waarin is gekeken hoe sigarettenrook het DNA in lichaamscelen beïnvloedt.

Bezwaar bij FDA

Ondertussen heeft de onderzoeksgroep van Stanton Glantz van het Center for Tobacco Control Research and Education aan de University of California in San Francisco bij de Food and Drug Administration (FDA) een lang document met bezwaren ingediend tegen de toelating van IQOS op de Amerikaanse markt. Kern van het bezwaar is ongeveer van dezelfde strekking als de conclusie van het COT-rapport, namelijk dat de claim van ‘verminderde schadelijkheid’ bij het publiek de indruk kan weken dat de smeltsigaretten veilig zouden zijn.
Deborah Arnott, chief executive van de anti-rookorganisatie Ash, zei in een reactie: “Het COT-onderzoek is een welkome onafhankelijke beoordeling van de beweringen van de tabaksindustrie over ‘heat-not-burn’-producten. COT concludeert dat hoewel ‘heat not burn’-producten een lager risico opleveren dan roken ze niet volledig risico-vrij zijn. Helemaal stoppen met tabaksgebruik is nog steeds de meest gezonde optie.”

 

tags:  volksgezondheid | heat-not-burn | heatstick | onderzoek