line
smoking kills 1-1

Amerikaanse rechtbank dwingt tabaksindustrie haar tabaksleugens publiekelijk te corrigeren

woensdag 22 november 2017

UPDATE 29-01-2018

Eerder dit jaar besloot het Federale Hof van het Amerikaanse District of Columbia dat de tabaksindustrie duidelijk moest maken dat ze het publiek op grote schaal bedrogen heeft. Het bedrog moet worden recht gezet door verplicht anti-reclame voor zichzelf te maken. De tabaksindustrie werd veroordeeld om in paginagrote advertenties in alle kranten, online en op televisie de Amerikanen de waarheid over roken te vertellen. De motivatie voor het vonnis is interessant omdat de tenlastelegging één op één overeenkomt met de Nederlandse strafzaak tegen de tabaksindustrie.

Door de webredactie

Omdat leugen en bedrog leidend zijn geweest bij de communicatie over haar producten moet de tabaksindustrie (R.J. Reynolds, Lorrilard en Philip Morris) het grote publiek van de juiste informatie gaan voorzien. Dat heeft het Federale Hof van het District of Columbia in de VS besloten.

De tabaksindustrie wordt verplicht om in zeker vijftig belangrijke kranten in de zondagseditie paginagroot teksten die de leugens duidelijk maken te publiceren én online te zeten, zowel in het Engels als in het Spaans. Op televisie moet gedurende 52 weken statements gemaakt worden met dezelfde inhoud. Het Federale Hof geeft in haar vonnis zeer precieze voorschriften over vorm en inhoud van deze televisie uitzendingen.

Omdat dit een zeer belangrijk vonnis is voor de strijd tegen het bedrog van de tabaksfabrikanten, zullen we hier punt voor punt (en letterlijk) weergeven wat de industrie van de rechtbank in de reclamecampagne moet gaan vertellen. Vanaf 26 november moeten de advertenties worden geplaatst. Dit moet erin staan:

De negatieve effecten van roken voor de gezondheid

Roken doodt dagelijks gemiddeld 1200 Amerikanen. Er sterven jaarlijks meer mensen aan roken dan aan moord, aids, suïcide, drugs, auto-ongelukken en alcohol bij elkaar opgeteld. Roken veroorzaakt hart- en vaatziekten, emfyseem, acute myeloïde leukemie en kanker in de mond, slokdarm, larynx, maag, nier, blaas en alvleesklier. Roken heeft ook invloed op de vruchtbaarheid, een laag geboortewicht van pasgeborenen en kanker aan de baarmoederhals.

Verslaving aan roken en nicotine

Roken is zeer verslavend. Nicotine is de verslavende stof in tabak. Tabaksfabrikanten hebben sigaretten bewust zo ontworpen dat er genoeg nicotine in zit om de verslaving te initiëren én in stand te houden. Het is niet makkelijk om te stoppen, omdat nicotine het brein verandert.

Geen significante voordelen van het roken van ‘low tar’, ‘light’, ‘ultra light’, ‘mild’ en ‘natural’ sigaretten

In plaats van stoppen met roken, zijn veel rokers overgestapt op ‘low tar’ (minder teer) en ‘Light’ sigaretten, omdat ze denken dat deze sigaretten minder schadelijk zijn. Dat zijn ze niet. Bij ‘Low tar’ en ‘light’ sigaretten inhaleren rokers in principe dezelfde hoeveelheid teer en nicotine als ze bij gewone sigaretten zouden binnenkrijgen. Alle sigaretten zijn kankerverwekkend, veroorzaken longziekten en een voortijdige dood. Een veilige sigaret bestaat niet.

Manipulatie van het ontwerp en de samenstelling van sigaretten om optimaal nicotine te kunnen afleveren

Altria, R.J. Reynolds Tobacco, Lorillard en Philip Morris USA hebben bewust sigaretten zo ontworpen dat ze nog verslavender worden.
Sigarettenfabrikanten hebben de impact en de afgifte van nicotine op veel manieren gemanipuleerd. Onderdeel daarvan is het design van de filters en de selectie van sigarettenpapieren om de inhalatie van nicotine te optimaliseren. Ammoniak is toegevoegd om de smaak van de sigaret minder scherp te maken en de fysieke en chemische samenstelling van de tabakssamenstelling te manipuleren.

Nadelige gevolgen voor de gezondheid bij meeroken

Tweedehands rook veroorzaakt longkanker en coronaire hartziekte bij volwassenen die niet roken. Kinderen die zijn blootgesteld aan tweedehands rook lopen een verhoogd risico op wiegendood, acute ademhalingsinfecties, oorproblemen, zware astma en een verminderde longfunctie. Er bestaat geen ‘veilige’ blootstelling aan tweedehands rook.

Veel indruk

De uitspraak van de rechter, waardoor Big Tobacco feitelijk aan de publieke schandpaal genageld wordt, heeft veel indruk gemaakt in de VS. Er wordt zelfs gesproken over een historische overwinning op de tabaksindustrie.

Het plaatsen van de advertenties betekent overigens niet dat de tabaksindustrie haar gedrag heeft verbeterd, stelt ook Tobacco Free Kids in een persbericht.  De fabrikanten hebben elf jaar lang tegen deze uitspraak gevochten en doen er nog altijd alles aan om de waarheid te ontkennen.

Voorbeelden van de advertenties die de tabaksindustrie moet gaan uitzenden:

Over de gevolgen van roken voor de gezondheid
Over het bewust verslavender maken van sigaretten
Over de misleiding met 'light' sigaretten
Over de manipulatie van de nicotine-afgifte
Over de schadelijkheid van meeroken 

De tenlastelegging in deze zaak komt overeen met die in de strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq heeft aangebracht bij het Openbaar Ministerie.

UPDATE 29-01-2018

The Truth Initative, Amerika's grootste non-profit organisatie op het gebied van volksgezondheid die zich richt op het uitbannen van roken, heeft op een rij gezet op welke manieren de tabaksindustrie heeft gelogen over hoe verslavend tabak is:

1) De tabaksindustrie heeft in ieder geval sinds 1954 onterecht ontkent dat ze in staat was om de hoeveelheid nicotine in sigaretten zo te manipuleren dat ze verslavender worden (terwijl ze twee keer zo verslavend zijn geworden) 

2) De tabaksindustrie heeft valselijk ontkent dat er een link bestaat tussen roken en ziektes, terwijl ze dat intern al wel hadden uitgevogeld.

3) De tabaksindustrie heeft bewijs verborgen over hoe verslavend nicotine is en heeft dat publiekelijk ontkent.

4) De tabaksindustrie heeft valselijk reclame gemaakt voor ‘laag-teer’ en ‘light’-sigaretten door te beweren dat die minder schadelijk zouden zijn. Deze varianten moesten mensen aan het roken houden en moesten zorgen voor hoge winsten.

5) De tabaksindustrie ontkende dat meeroken schadelijk was, terwijl dat bij hen intern al wel bekend was.

Lees meer bij The Truth Initiative.

 

tags:  gezondheidsschade | volksgezondheid | rookverslaving | tabaksreclame | misleiding | rechtszaak | tabaksindustrie