line
supermarkt-1

Huisarts protesteert tegen prijs van supermarkten voor Philip Morris

dinsdag 31 oktober 2017

Philip Morris zegt van gewone sigaretten af te willen, maar doet ondertussen zo zijn best ze te verkopen dat men er een prijs mee wint. Het vakblad Distrifood heeft de vertegenwoordigers van de sigarettenfabrikant uitgeroepen tot de beste buitendienst van 2017 in de categorie non-food. Huisarts Derk Runhaar vindt dat onbegrijpelijk.

Door de webredactie

Terwijl overal wordt geprobeerd om tabak onzichtbaar te maken in de publieke ruimte, zet Philip Morris alles op alles om zijn producten maximaal zichtbaar te maken. Daar slaagt de sigarettenmaker zo goed in dat het onlangs tijdens het Field Sales Event van het vakblad Distrifood zijn buitendienst tot beste van 2017 werd uitgeroepen in de non-foodcategorie. De PM-vertegenwoordigers wisten met een agressieve marketingaanpak de nummer 1 van vorig jaar, Japan Tobacco International (JTI) van de troon te stoten.

Goede zichtbaarheid

“We hadden al een goede focus op de tabaksspeciaalzaak en het tankstation, nu hebben we ook meer aandacht voor de supermarkt, dat in belang groeit”, zegt PM’s field sales manager Jaap van de Vliert in Distrifood naar aanleiding van de verkiezing. “We bezoeken de winkels vaker en letten op of onze producten wel voldoende voorradig zijn. Ook houden we de versheid van de producten in de gaten. Zo nodig ruilen we die tijdig om. Ook zorgen we voor een goede zichtbaarheid zolang dat mogelijk is. Daarnaast ondersteunen we supermarkten door ze correct te informeren over veranderende regelgeving.”

Ondanks de ongekende gezondheidsschade die sigaretten veroorzaken, zet de tabaksindustrie keihard in op het verhogen van de tabaksverkopen, zo blijkt uit deze verkiezing. PM en JTI bezetten als meest effectieve vertegenwoordigers de eerste en tweede plaats op de ranglijst. Bij deze bedrijven is alles gericht op het zo veel mogelijk exposure krijgen voor hun dodelijke producten.
Eerder dit jaar werd duidelijk dat de omzet van sigarettenmerken in supermarkten flink is gestegen in 2016. Op de top-10 van A-merken in supermarkten staat Marlboro (PM) bovenaan – dus boven merken als Douwe Egberts, Campina en Coca Cola – met een totale omzet van 443,5 miljoen euro. Camel (JTI) staat op de zesde plaats (omzet 209,4 miljoen euro).

Extra grote pakjes

PM’s Van de Vliert legt uit dat zijn bedrijf het op een aantal fronten over een andere boeg heeft gegooid. ‘‘We zijn flink aan de slag gegaan met onze premium-merken waarvan Marlboro de grootste is. Ook het assortiment in brede zin is aangepast, onder meer vanwege het verbod op het gebruik van capsules [met mentholsmaak, red] in de sigaretten. Nu zijn we in elk segment goed vertegenwoordigd. Daarnaast zijn we bezig geweest met positionering: wat is de prijswaarde van een pakje sigaretten en wat wil de consument? We zijn onder meer met extra grote pakjes gekomen. Door deze maatregelen hebben we het rendement behoorlijk vergroot.”

‘Consistent verhaal’

De buitendienstdirecteur geeft zo een goed inkijkje in de marketingtechnieken van de sigarettenfabrikant. Ook maakt hij meteen weer van de gelegenheid gebruik om reclame te maken voor PM’s streven naar een ‘rookvrije’ toekomst. Van de Vliert: “De verhalen van Philip Morris zijn al jaren heel consistent. We spelen in op de actualiteit en helpen de supermarkten goed om te gaan met de veranderende regelgeving. Als marktleider, met een marktaandeel van bijna 50 procent, draaien we niet om de hete brij heen en zeggen ook dat het ons plan is om Nederland te werken aan een rookvrije toekomst. Dit willen wij bewerkstelligen door traditionele rookwaren op termijn te vervangen door rookloze alternatieven.”

En geheel in zijn rol, benadrukt de PM-man dat de tabaksfabrikant de winkeliers nodig heeft om die rookloze toekomst waar te maken. ‘‘Uiteindelijk moeten zij rookloze alternatieven zoals Iqos en Heets ook uitdragen. Aan ons ligt het niet: wij geloven er helemaal in.”

Protest van huisarts

Dirk Runhaar, huisarts in Oostzaan, is verontwaardigd over de prijs en twitterde: “Verkopers rookindustrie krijgen prijs van supermarktbranche. Alsof het een gewoon product is. Bizar.” In een blog op buurtarts.nl beschrijft Runhaar dat hij reactie kreeg van de hoofdredacteur van Distrifood die schrijft dat hij de kritiek weliswaar begrijpt, maar dat tabak “geen verboden assortimentsgroep [is] of een onderwerp om uit de weg te gaan”.
Runhaar reageert met de vraag “Hoe maatschappelijk verantwoord is een supermarkt die vertegenwoordigers van zo’n dodelijk product zo expliciet waardeert?” Distrifood stelt dat dat een vraag is voor de supermarkt, niet voor het vakblad, maar dat vindt Runhaar niet geheel terecht, gezien het feit dat het blad niet alleen verslag deed, maar ook de feestelijke prijsuitreiking organiseerde. Het blad stelt wel degelijk oog te hebben voor de problematiek rond tabak en schrijft: “Philip Morris is daarin partij, de supermarkten ook, maar natuurlijk ook de consument.”

Naar die consument zouden het blad en de supermarkten misschien wat beter moeten luisteren, want recent onderzoek van Maurice de Hond wees uit dat twee derde van de Nederlandse bevolking vindt dat tabak alleen nog in tabaksspeciaalzaken verkocht zou moeten worden. Niet in supermarkten.

tags:  marketing | tabaksreclame | Philip Morris | supermarkt | onderzoek