line
tabakslobby-1

'Tabakslobby voor Dummies' weer helemaal bij de tijd

zondag 29 oktober 2017

Een handig overzicht van de streken en lobby-strategieën van de tabaksindustrie in Nederland was al langer te lezen op deze website. Omdat er veel gebeurd is in de wonderlijke wereld van Big Tobacco, werkten we de 'Tabakslobby voor Dummies' voor u bij. 

Door de webredactie

Wilt u weten wie de grote jongens in de tabaksindustrie in ons land zijn? Of welke (oud-)politici zich (hebben) laten inhuren voor de tabaksindustrie? Welke Eerste Kamerleden een warm kloppend hart voor de tabaksindustrie hebben? Of hoe geraffineerd de tabaksindustrie ‘keurige’ organisaties inschakelt, bijvoorbeeld werkgeversorganisatie VNO-NCW, om een goed woordje voor haar te doen? Waarom tabaksfirma JTI het Rijksmuseum sponsort? Wat de rechtszaak tegen de Staat heeft opgeleverd omdat Nederland zich niet hield aan het internationale anti-rookverdrag (FCTC). Dat Philip Morris zich volop inzet om haar nieuwste ‘rookloze’ heatstick op de markt te brengen (Véél minder schadelijk, zegt de fabrikant, maar wél met kankerverwekkende stoffen erin). En dat oud-VWS topambtenaar en diplomaat Jos Draijer zich als heatstick-lobbyist sinds september 2016 door Philip Morris laat inhuren, nadat hij eerder namens het ministerie van VWS had meegewerkt aan het internationale anti-rookverdrag?

Nog veel meer interessante wetenswaardigheden over de wonderlijke wereld van Big Tobacco leest u in het artikel Tabakslobby voor Dummies, zodat u op feestjes weer mee kunt praten! En kunt blijven praten. Want vanaf nu gaan we maandelijks bijhouden wat er zich afspeelt in de krochten van deze dodelijke industrie.

tags:  politiek | lobbyist | tabakslobby | lobby | rechtszaak | tabaksindustrie