line
iqos-3

Philip Morris gebruikt truc om rokers naar heatstick te lokken

dinsdag 11 juli 2017

Philip Morris heeft freelance ‘merkambassadeurs’ ingehuurd om rokers over te halen te stoppen met roken van gewone sigaretten. Dat lijkt nobel, alsof de tabaksfabrikant zich écht zorgen maakt over de gezondheid van zijn klanten. Maar feitelijk zijn de freelancers ingehuurd om consumenten te verleiden over te stappen naar hun nieuwe product, de heatstick. Hoewel de fabrikant zelf beweert dat dit tabaksproduct minder schadelijk is, ontbreekt daarvoor wetenschappelijk bewijs.

Door de webredactie

Vijftig pond verdienen de freelancers die Philip Morris in Groot-Brittannië heeft ingehuurd om rokers ‘te laten stoppen met roken’. Iedere roker die na een zevendaags proces het roken opgeeft, levert deze ‘merkambassadeurs’ zogezegd lekker wat duiten op, meldt The Independent. “We zijn bloedserieus,” zei Philip Morris-directeur Peter Nixon tegen de krant. “Op een dag willen we kunnen stoppen met de verkoop van sigaretten.”

Heldendaad of marketingtruc

Dat klinkt mooi: een tabaksfabrikant die zijn klanten wil redden door hen te adviseren te stoppen met de aanschaf van zijn product. Tabak is uiteraard slecht voor de gezondheid en dus zou een roker beter af zijn als hij of zij deze verslaving de baas wordt. Wat een heldendaad van Philip Morris! Of wacht, er zijn wel wat kleine lettertjes. Want onder ‘stoppen met roken’ verstaat de tabaksfabrikant dat de rokers niet helemaal stoppen met hun ongezonde gewoonte, nee, ze moeten overstappen op de heatstick en de IQOS aanschaffen, een apparaatje waarin de heatsticks (speciaal daarvoor geproduceerde sigaretten, ook wel Heets genoemd) worden gedaan.
Deze IQOS verbrandt de tabak niet, maar verhit het, waardoor het volgens de fabrikant veel minder schadelijk voor de gezondheid is.

Toch kankerverwekkende stoffen

Op dit moment doet het RIVM in Nederland onderzoek naar de heatstick (uitkomst wordt in het najaar verwacht), want kloppen die claims wel? Langetermijnonderzoek ontbreekt in ieder geval, waardoor de echte schadelijkheid van het langdurige gebruik van de heatstick niet valt in te schatten. Wel staat vast dat er kankerverwekkende stoffen vrijkomen bij het gebruik van de heatstick. Dat heeft ook Philip Morris zelf bevestigd. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien gebleken dat er wel degelijk rook vrijkomt bij de iQOS. Rokers stoppen dus eigenlijk helemaal niet met roken als ze overstappen op de heatstick.

Diep in de buidel

Om de tabaksfabrikant tegemoet te komen en mee te gaan met diens ‘nobele streven’ moet de roker wel diep in de buidel tasten. Het apparaatje moet apart van de sigaretten aangeschaft worden en kost ongeveer 70 euro. De kosten voor de heatsticks komen daar nog bovenop, die bedragen 6 euro voor een pakje van twintig stuks, maar een klein beetje minder dan een pakje gewone peuken. Kortom: kassa voor de tabaksfabrikant.

Strategie

De strategie van Philip Morris laat zich raden: het is een manier voor de tabaksgigant om met de teruglopende sigarettenverkoop in het Westen en de steeds afnemende hoeveelheid rokers, zijn klanten toch verslaafd te houden. De heatsticks bevatten immers nicotine, de stof die de verslaving veroorzaakt en de producent gegarandeerd vaste klanten oplevert.

Niet geloofwaardig

Hoe begrijpelijk deze strategie wellicht is vanuit winstoogmerk, geloofwaardig is het bepaald niet. Als Philip Morris écht bezorgd zou zijn over de gezondheid van zijn klanten, had het zijn sigaretten niet zo ontwikkeld dat ze extra verslavend zouden worden. Dan had de tabaksgigant de kankerverwekkende gevolgen van roken niet jarenlang verzwegen of gebagatelliseerd. De enige geloofwaardige stap bij oprechte zorg over de gezondheid van zijn klanten zou Philip Morris maken als het bedrijf morgen alle tabaksfabrieken simpelweg stil zou zetten en al zijn producten uit de zou schappen halen.

tags:  marketing | gezondheidsschade | heat-not-burn | heatstick | roken | Philip Morris | tabaksindustrie