line
automaat weg-1

ASR-voorzitter: 'Verbied sigarettenautomaten nu, niet pas over vijf jaar'

woensdag 12 juli 2017

De voorzitter van de Raad van Bestuur van verzekeringsmaatschappij ASR Jos Baeten, roept in een blog op om sigarettenautomaten niet pas in 2022 (zoals staatssecretaris Van Rijn voorstelt) maar per direct te verbieden. Lees hieronder zijn blog integraal. ‘Weg met die automaten, zo snel mogelijk.’

Door de webredactie

“Soms komen onderwerpen los van elkaar tegelijkertijd in de media,” schrijft Jos Baeten, voorzitter van de Raad van Bestuur van verzekeringsmaatschappij ASR in zijn blog.  “In dit geval viel de aankondiging van de staatssecretaris om rookwaren uit het zicht van klanten te halen samen met de aankondiging van collega ABN Amro om te stoppen met investering in de tabaksindustrie. En het toeval is nog groter als je bedenkt dat wij momenteel een campagne hebben waarin wij het statement maken dat we al jaren niet investeren in de tabaksindustrie. Net zo min als in de wapenindustrie en sectoren met kinderarbeid, maar dit terzijde.

Open deur

Dat tabak slecht is voor de mens is een open deur. Maar vreemd genoeg realiseren wij ons nauwelijks welke enorme impact de gevolgen van roken heeft op onze maatschappij.
In Nederland sterven per jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, dat is een hele provinciestad. Om nog maar te zwijgen over de aan tabak gerelateerde ziektekosten. De jaarlijkse zorgkosten voor ziekten die door roken zijn veroorzaakt, bedragen bijna 3 miljard euro. Dit is 3,8% van de totale zorgkosten.

Indrukwekkende ziektekosten

ASR is ook ziektekostenverzekeraar en verzekeraar van ondernemers. Wat ondernemers kwijt zijn aan kosten van hun werknemers die ziek worden door roken, is eveneens indrukwekkend. Zware rokers hebben volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verzuim van bijna 6%, terwijl ex-rokers 3,4% en niet-rokers 2,4% noteren.
Daarom staat ASR vierkant achter de aankondiging van de staatssecretaris om rookwaren uit het zicht te halen en automaten vanaf 2022 te verbieden. Het is goed dat die maatregelen nu komen maar ik begrijp eigenlijk niet waarom deze niet veel sneller kunnen ingaan.

Vijf jaar respijt

Ik snap ook wel dat de middenstand tijd moet krijgen om hun winkels aan te passen, maar op de supermarkten na, krijgen ze vijf jaar respijt. Reken maar eens uit hoeveel mensen in die tijd sterven aan de gevolgen van roken. Ik vind het jammer dat de politiek dan tijdkaders tot vijf jaar hanteert. Het zou slagvaardiger kunnen, nee zelfs moeten. Dus weg met die automaten, zo snel mogelijk.”

Verzekeringsmaatschappij ASR interviewde longarts Wanda de Kanter over de tabaksindustrie, nadat de organisatie bekend maakte niet in tabak en wél in nieuwe medicijnen te willen investeren.
Bekijk de video hier.

Behalve voorzitter van de Raad van Bestuur van verzekeringsmaatschappij ASR is Jos Baeten bestuurslid bij het Verbond van Verzekeraars en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Rotterdamse Schouwburg. Ook is hij lid van het algemeen bestuur van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

tags:  zorgdebat | tabaksdisplay | Tabakswet | politiek