line
heets-1

Philip Morris overtreedt mogelijk de Tabakswet met de heatstick: TabakNee dient klacht in bij NVWA

maandag 12 juni 2017

Gisteren heeft TabakNee een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)over de IQOS/HEETS heatstick van tabaksfirma Philip Morris International. Reden: het tabaksbedrijf overtreedt de Tabaks- en rookwarenwet.

Door de webredactie

De IQOS/HEETS-heatstick is door tabaksfirma Philip Morris International (PMI) ontwikkeld met de claim dat deze sigaret minder schadelijk zou zijn dan de gewone. Met de heatstick worden sigaretten niet verbrand maar verhit. Het product bestaat uit drie delen: een apparaatje voor het opwarmen van de sigaret; een houder waarmee je het apparaat kunt opladen en de sigaretten zelf. Deze sigaretten zijn qua omvang wat minder dan de helft van een normale sigaret en bevatten nogal stijf opgerolde tabak.  De mini-sigaretten worden verkocht in pakjes van twintig stuks en zijn ietsje goedkoper dan gewone sigaretten.

Waar zijn de afschrikwekkende plaatjes?

Met die pakjes is wat merkwaardigs aan de hand: zij hebben uitsluitend een waarschuwende tekst, maar de afschrikwekkende plaatjes ontbreken. De verkoper in de speciale tabakswinkel die Philip Morris in hartje Amsterdam hiervoor heeft ingericht, zei tegen een medewerkervan TabakNee dat die “vieze plaatjes” gelukkig niet nodig zijn. Logisch is het in elk geval niet. Het gaat hier om een tabaksproduct dat op een wat andere wijze gebruikt wordt dan de gewone sigaret.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt de toxiciteit van het product. Maar uit de wetenschappelijke literatuur blijkt tot nu toe niet dat de heatstick minder riskant is dan gewone sigaretten.

Conclusie

Philip Morris handelt in strijd met de Tabaks-en rookwarenwetdie voorschrijft dat er afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes moeten staan. TabakNee heeft dit onder de aandacht gebracht van de NVWA die de naleving van de Tabaks- en rookwarenwet moet bewaken. De NVWA heeft aangegeven er mee aan de slag te gaan. Wij hebben wel een idee!

tags:  Tabakswet | heat-not-burn | heatstick | Philip Morris