line
idscanner-2

Hof draait veroordeling CBL en Jumbo terug

vrijdag 07 april 2017

Supermarktketen Jumbo en de brancheorganisatie van de supermarkten CBL hoeven van het gerechtshof Den Haag toch geen schadevergoeding te betalen aan de Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM), de eigenaar van leeftijdsverificatiesysteem Ageviewers. Een woordvoerder: “Er bestaat alle aanleiding voor cassatie.”

Door de webredactie

In Maart 2016 oordeelde de rechtbank Den Haag dat supermarktketen Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten, een kartel hadden gevormd. Ageviewers, een verificatiesysteem waarmee met behulp van een camera op afstand wordt gecontroleerd of een klant die tabak of alcohol wil kopen achttien jaar of ouder is, was volgens het oordeel van de rechtbank hierdoor buitengesloten bij de keuze voor een leeftijdsverificatiesysteem. Jumbo en het CBL werd verplicht een schadevergoeding betalen aan de Hollandse Exploitatie Maatschappij, de eigenaar van Ageviewers. 

Geen schadevergoeding

Jumbo en het CBL gingen in hoger beroep en kregen afgelopen dinsdag te horen dat ze geen schadevergoeding meer hoeven te betalen, zo meldt Het Financieele Dagblad.  Jumbo stelde dat het zelfstandig had besloten geen gebruik te maken van Ageviewers omdat het klantonvriendelijk zou zijn. Het gerechtshof Den Haag ging daar in hoger beroep in mee.

Cassatie

Een woordvoerder van Ageviewers laat aan TabakNee weten: “Het hof slaat de plank volledig mis. Er bestaat alle aanleiding voor cassatie. Binnen enkele weken zullen we uitgebreid op de kwestie terugkomen.”

tags:  handhaving | ageviewers | supermarkt | verkooppunten | leeftijdsgrens