line
ageviewer-1

Hoger beroep tegen Ageviewers én een verdwenen overheidsverslag

vrijdag 03 februari 2017

Donderdag 2 februari diende een hoger beroep van supermarkten tegen Ageviewers, zo meldde De Telegraaf. Vorig jaar zijn Jumbo en de branche-organisatie van de supermarkten CBL door de rechter veroordeeld vanwege een samenzwering om Ageviewers buiten de deur te houden. Onterecht, vinden zij. Maar wat heeft een verdwenen verslag op het Ministerie van VWS daarmee te maken?
Door de webredactie

„Dat is de zoveelste smoes”, zegt Dirk Benschop tegen De Telegraaf in reactie op een mededeling van de overheid. Benschop is de eigenaar van Ageviewers, een leeftijdsverificatiesysteem waarbij op afstand met een camera gecontroleerd wordt of een verkoper van tabak iemand voor zich heeft staan die 18 jaar of ouder is, zodat hij de tabak inderdaad mag verkopen. Vorig jaar besloot de rechter dat Benschop en zijn bedrijf het slachtoffer zijn geweest van kartelvorming van Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, dat 25 supermarkt exploitanten vertegenwoordigd.

Hoger Beroep

Donderdag 2 februari diende een hoger beroep van de supermarkten tegen dat oordeel van de rechtbank, waarin geconcludeerd werd dat supermarkten moedwillig Ageviewers hebben buitengesloten bij de invoering van een leeftijdsverificatiesysteem en massaal voor een ander systeem kozen, de ID-Scanner. Uit een vergelijkend onderzoek van het Trimbos-instituut was al gebleken dat de ID-Scanner geen sluitend systeem is, waardoor er mee valt te frauderen. Ageviewers was volgens dat onderzoek veel betrouwbaarder, hoewel het Trimbosrapport ook stelt dat de onderzoek basis naar de effectiviteit van Ageviewers mager is.

Verboden afspraken

Doordat de supermarkten gezamenlijk Ageviewers hebben buitengesloten, werden Jumbo en CBL veroordeeld tot een schadevergoeding. In een persbericht reageerde Dirk Benschop van Ageviewers en zei over de supermarkten: 'Hun activiteiten blijken helemaal niet gericht op het terugdringen van de verkoop van alcohol en tabak aan kinderen. Er zijn branche breed verboden afspraken gemaakt om de invoering van het enige effectieve leeftijdscontrolesysteem – Ageviewers – tegen te houden. Om dit tegenover het publiek en de politiek te verantwoorden verspreide de branche doelbewust allerlei valse informatie over Ageviewers.'

Notulen zoek

Nu vertelt Benschop aan De Telegraaf dat er meer aan de hand is. Niet alleen de supermarkten proberen onder de uitspraak van de rechtbank uit te komen, ook het ministerie van Volksgezondheid lijkt hem in het ootje te nemen.
De werking van Ageviewers is destijds besproken tijdens het Directeurenoverleg Alcohol van het ministerie van Volksgezondheid. Voor dit overleg komen allerlei vertegenwoordigers van de industrie en de overheid samen. De bijeenkomst vond plaats vlak vóórdat de supermarkten gezamenlijk besloten Ageviewers buiten te sluiten. Dirk Benschop zou graag willen weten wat er tijdens dat overleg over zijn bedrijf is gezegd en of dit aanleiding heeft gegeven voor de boycot van zijn product. De notulen van dat overleg zijn echter kwijt geraakt, zo gaf staatssecretaris Van Rijn in september toe.

Audit

Er werd een onderzoek ingesteld, een audit. In november had het verslag daarvan al af moeten zijn, maar het bleef stil. Benschop vraagt zich af waarom Van Rijn er zo moeilijk over doet: “Het onderzoek had allang klaar moeten zijn. Bovendien heeft Van Rijn meer trucs uitgehaald. Eerst zegde hij toe dat de auditdienst in de systemen van het ministerie mocht zoeken, maar nu mogen ze alleen controleren of Van Rijns ambtenaren goed gezocht hebben. Wat hebben ze daar te verbergen?”
Het ministerie liet in een reactie aan De Telegraaf alleen weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. Hoe lang dat nog duurt is onbekend.

Het gerechtshof zal op 4 april een uitspraak doen op het Hoger Beroep van de supermarkten tegen de veroordeling van hun kartelvorming.

tags:  verificatiesysteem | ageviewers | rechtszaak | leeftijdsgrens