line
roer moet om-1

Huisartsen: ‘Politiek moet lef tonen om roken uit te bannen’

zaterdag 14 januari 2017

Er moet een deltaplan voor de zorg komen waarin duidelijke keuzes worden gemaakt om de zorg in Nederland toegankelijk en beheersbaar te houden. Dat vragen huisartsen van politici, die onder meer het lef moeten hebben om een straf anti-rookbeleid te voeren en roken uit de samenleving te bannen.
Door de webredactie

‘Zorgen voor een bevolking die nauwelijks rookt is momenteel veruit de belangrijkste preventieve maatregel die bijdraagt aan de gezondheid van de burgers. Zolang de politiek geen drastische maatregelen durft te nemen om deze verslaving te voorkomen, sterven er jaarlijks 20.000 mensen in Nederland ten gevolge van roken. En moet elk ander preventieplan als futiel worden beschouwd.’

Dat schrijven de huisartsen die zich hebben verenigd in het actiecomité Het Roer Moet Om in hun oproep ‘Samen dapper voor de zorg’ die zij 11 januari online zetten en die is ondertekend door een groot aantal kopstukken in de zorg. De actievoerders bestempelen de zorg als ‘chefsache’ (een zeer belangrijke kwestie) en roepen de politieke leiders van Nederland op om verantwoorde maar duidelijke keuzes te maken om de zorg toegankelijk en beheersbaar te maken. De bureaucratie moet uit de zorg, er moet gekozen worden wat wel en niet wordt vergoed, professionals moeten meer vertrouwen krijgen en weeffouten in de structuur van de zorg moeten hersteld.

Roken uit publiek domein

Preventie moet ook meer aandacht krijgen en vooral het roken moet aangepakt: ‘Verhoog de prijzen van sigaretten en verminder het aantal verkooppunten drastisch.’ De politiek moet bovendien het lef tonen om roken uit het publieke domein te verdrijven, aldus het actiecomité.

Het Roer Moet Om, dat eerder succesvol actievoerde voor hervormingen in de huisartsenzorg, roept op tot een voortgaand publiek debat met de hele samenleving over de koers van de zorg met als start het nationaal debat Politieke Keuzes in de Zorg, dat actiecomité op 21 januari in Carré organiseert. Alle lijsttrekkers zijn hiervoor uitgenodigd.

Angst voor zetelverlies

Ook Directeur Publieke Gezondheid van de regio Amsterdam-Amstelland Paul van der Velpen roept in een column in het tijdschrift Binnenlands Bestuur de politiek op om in actie te komen tegen het roken, dat 20.000 slachtoffers per jaar eist. Hij vindt het onbegrijpelijk dat sommige politici tegen verhoging van de accijns op tabak zijn, omdat daarmee vooral mensen met een laag inkomen nog eens extra zouden worden benadeeld.

De politiek zou volgens Van der Velpen juist moeten inzetten op het ‘verkleinen van de gezondheidsverschillen tussen mensen met een hoge opleiding/inkomen en mensen met een lage opleiding/inkomen, nu 6-7 jaar verschil in levensverwachting. Een stringent overheidsbeleid gericht op stoppen met roken, zal daartoe zeker bijdragen.’

Verwijzend naar een enquête die in opdracht van TabakNee werd uitgevoerd door Maurice de Hond, stelt Van der Velpen dat partijen niet bang hoeven te zijn voor zetelverlies als ze een streng rookontmoedigingsbeleid voorstaan. Kiezers van alle partijen zijn voor het verhogen van de tabaksaccijns om zo roken door jongeren tegen te gaan. Maar ook zonder dat heeft Van der Velpen een simpel antwoord op de zetelverlies-angst: ‘laten alle partijen stringent rookbeleid in hun programma opnemen. Zo niet dan kost hen dat zeker stemmers, 20.000 per jaar.’

tags:  uitbannen | huisartsen | roken