line
wanda1-1

Wanda de Kanter: ‘Het allerbelangrijkste is dat de prijs van tabak omhoog moet’

donderdag 12 januari 2017

© foto: Ivo van der Bent

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in een nieuw lijvig rapport berekend dat roken de wereld jaarlijks 1000 miljard euro kost. En dat er ieder jaar niet zes miljoen, maar acht miljoen mensen sterven aan de gevolgen van roken. Wanda de Kanter was te gast bij De Nieuws BV op Radio 1 om het hierover te hebben. ‘Laten we onze kinderen beschermen.’
Door de webredactie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bekend gemaakt dat er wereldwijd ieder jaar niet zes miljoen, maar acht miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van het roken van tabak. Daar gaan gigantische kosten mee gepaard: zowel zorgkosten als gemiste productieve arbeidsjaren. Die worden becijferd op 1000 miljard euro per jaar. Longarts Wanda de Kanter was te gast bij De Nieuws BV op Radio 1 om het hierover te hebben. Het onwerkelijk hoge bedrag komt haar niet vreemd voor. “We hebben laten uitrekenen door onderzoeksbureau SEO hoeveel de kosten voor de Nederlandse samenleving zijn en die kwamen uit op minimaal 30 miljard euro per jaar. Niet gek dus dat als je naar de hele wereld kijkt, dat het dan 1000 miljard wordt.”

Cijfers

De Kanter noemde opnieuw een aantal cijfers over de gevolgen van roken. Zo komt 30 procent van alle kankersterfte door roken. Zestien soorten kankers zijn terug te voeren op roken en dan gaat het dus niet alleen om longkanker, maar bijvoorbeeld ook om blaas- en alvleesklierkanker. Nederland telt 500.000 COPD-patiënten. Ook is een kwart van de dementie-gevallen is toe te rekenen aan roken. Twee van de drie rokers overlijdt aan de gevolgen van roken; een op de vier haalt zijn pensioen niet. Bovendien zijn rokers twintig jaar langer ziek.

De tabaksindustrie richt haar marketing op kinderen en vooral in de derde wereld nemen hun activiteiten toe, zo blijkt ook uit het WHO-rapport. Hoe jonger verslaafd, hoe moeilijker het wordt om te stoppen. En hoe langer de industrie op vaste klanten kan rekenen.

Geen camapgnes

In Nederland rookt een kwart van de bevolking, dat cijfer blijft al jaren hetzelfde. De Kanter: “Dat komt omdat er in Nederland niets gebeurd. Er zijn bijvoorbeeld al zeven jaar geen campagnes meer gevoerd.” Volgens de longarts is de meest effectieve maatregel om roken te ontmoedigen, het ophogen van de prijs. “Maar ook dat is al jaren niet gebeurd.” Daarnaast is tabak makkelijk verkrijgbaar. De Kanter: “Het is overal, op elke straathoek te koop. Er zijn 60.000 verkooppunten. Nederland heeft de tabaksleeftijd opgehoogd van zestien naar achttien jaar. Maar er is weinig controle op die verkooppunten dus is die maatregel niet meer dan ‘window dressing’.”

Nederland loopt achter

Nederland loopt achter ten opzichte van andere westerse landen als Australië en Ierland. De Kanter: “Daar wordt de prijs van een pakje verhoogd naar 16 euro, daar wordt het weggehaald van verkooppunten, daar mogen er geen merken meer op pakjes staan. In Nederland gebeurt dat allemaal niet.”
De Kanter zou het liefst een rookvrije generatie zien, kinderen die na een bepaalde datum zijn geboren mogen dan nooit meer tabak aanschaffen waardoor het uit de samenleving zal verdwijnen. “Realiseer je dat de dode rokers geen stem meer hebben, ten opzichte van de rokers nu die redeneren vanuit hun verslaving,” zegt De Kanter. “En er zitten honderdduizenden zieken thuis achter de geraniums. Het is niet eerlijk. Laten we onze kinderen beschermen!”

Betutteling

De antirooklobby wordt vaak beschuldigd van betutteling omdat roken een vrije keus zou moeten zijn volgens de tabaksindustrie. Al is er van vrije keus geen sprake meer als iemand verslaafd is. De Kanter: “Betutteling? Hoezo betutteling? De overheid kiest ook voor een helm op de scooter en een gordel in de auto. Dit is ervoor zorgen dat niet twee op de drie rokers overlijden aan tabak. Het is zorgen voor onze kinderen.”

Luister het item hier terug. 

tags:  rookvrije generatie | gevolgen | prijs | tabaksontmoediging