line
ondertussen bij de buren-103

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 november 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Gezondheidsexperts roepen Indiase overheid op om jongeren te beschermen tegen tabak / Dampen zeer populair onder Nieuw-Zeelandse jongeren / Aantal Finse rokers neemt af, maar populariteit snus neemt toe / Rokers die voor hun 45e stoppen, verminderen risico op longkanker / Schotse gemeenteraden waarschuwen voor gebruik van vape-pen door jongeren / Britse accijnsverhoging op tabaksproducten / Zimbabwaanse vicepresident wil ‘zondebelasting’ invoeren op sigaretten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

India: Gezondheidsexperts roepen overheid op om jongeren te beschermen tegen tabak
De voorzitter van de National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) heeft de overheid van India opgeroepen om antirookbeleid in te voeren waarmee ze jongeren tegen de gevaren van roken kan beschermen. De NCPCR adviseert een tabaksleeftijd van 21 jaar, een reclameverbod voor tabaksproducten en een verbod op losse verkoop van sigaretten in te voeren.
Lees meer bij The Hindu

Nieuw-Zeeland: Dampen zeer populair onder jongeren
Meer dan een kwart van de Nieuw-Zeelandse jongeren gebruikt een e-sigaret. Dat blijkt uit onderzoek van de Asthma and Respiratory Foundation New Zealand (ARFNZ) onder 19.000 scholieren. De ARFNZ roept de overheid op om de e-sigaretleeftijd te verhogen van 18 naar 21 jaar en ook om een verkoopverbod in te voeren in een straal van 1 kilometer rond scholen.
Lees meer bij Stuff

Finland: Aantal rokers neemt af, maar populariteit snus neemt toe
Het aantal Finse rokers is afgenomen tot 12 procent van de bevolking. Vooral onder mannen is er sprake van een grotere afname. Het gebruik onder vrouwen is licht gestegen. Rond de eeuwwisseling rookte nog 30 procent van de mannen en 20 procent van de vouwen. Het gebruik van snus is echter wel gestegen.
Lees meer bij YLE

Verenigde Staten: Rokers die voor hun 45e stoppen, verminderen risico op longkanker
Rokers lopen een verhoogde kans op het krijgen van longkanker. Maar als het ze lukt om jong, voor hun 45e, te stoppen met roken, neemt die kans weer met 87 procent af. Dat blijkt uit onderzoek van de American Cancer Society waarvoor de gegevens van 400.000 Amerikanen zijn geanalyseerd.
Lees meer bij US News

Schotland: Gemeenteraden waarschuwen voor gebruik van vape-pen door jongeren
De gemeenteraden van de Schotse steden Glasgow, Renfrewshire, Aberdeen en North Lanarkshire hebben hun inwoners gewaarschuwd voor het toenemende gebruik van vape-pennen door jongeren op scholen. De pennen zien er aantrekkelijk uit, maar zijn niet veilig én illegaal. Een kind zou ook bloed hebben opgehoest na gebruik.
Lees meer bij The Herald

Groot-Brittannië: Accijnsverhoging op tabaksproducten
Bij de bekendmaking van de overheidsbegroting heeft de Britse overheid een nieuwe accijnsverhoging aangekondigd. Sigaretten worden 6,9 procent duurden en de prijs van andere tabaksproducten gaat met 10,9 procent omhoog. Die verhoging is op kritiek komen te staan van de tabaksbranche die vrees voor een lagere verkoop.
Lees meer bij The Mirror

Zimbabwe: Vicepresident wil ‘zondebelasting’ invoeren op sigaretten
Als het aan vicepresident Constantino Chiwenga ligt, komt er een zondebelasting (‘sin tax’) op sigaretten en alcohol. Hij wil door middel van de invoering van een accijnsverhoging op producten die slecht voor de gezondheid zijn zoals tabak en alcohol, extra geld ophalen om te investeren in de gezondheidszorg in Zimbabwe.
Lees meer bij Newsday

tags:  vapen | tabaksaccijns | snus | longkanker | accijnsverhoging | jongeren