line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FDA stelt beslissing op Juul-verbod uit / E-sigaretten zouden ook gezondheidswaarschuwingen moeten krijgen / Ierland op koers om in 2025 rookvrij te zijn / Duitsland doet te weinig om roken te ontmoedigen / Pensioenfonds Nottinghamshire aangemoedigd tabaksinvestering te stoppen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: FDA stelt beslissing op Juul-verbod uit
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de beslissing over het verbieden van de producten van e-sigaretmerk Juul uitgesteld. Eerder maakte ze bekend dat duizenden nieuwe e-sigaretten niet tot de Amerikaanse markt toegelaten zouden worden. De druk op de FDA om ook het al bestaande en (onder jongeren) populaire merk Juul te verbieden, is daardoor toegenomen om er zo voor te zorgen dat jongeren niet meer met de e-sigaret kunnen experimenteren.
Lees meer bij The Guardian

Mondiaal: E-sigaretten zouden ook gezondheidswaarschuwingen moeten krijgen
De verpakkingen van e-sigaretten moeten dezelfde gezondheidswaarschuwingen krijgen als die van traditionele sigaretten. Dat zeggen experts uit vijftien verschillende landen. De waarschuwingen hoeven niet minder scherp te zijn als die voor sigaretten, omdat het gebruik van e-sigaretten óók slecht voor de gezondheid is.
Lees meer in The Sun

Ierland: Op koers om in 2025 rookvrij te zijn
Het Ierse ministerie voor Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat het land op koers is om in 2025 rookvrij te zijn, precies zoals het zich had voorgenomen. Dat betekent dat minder dan 5 procent van de bevolking over vier jaar nog rookt. De overheid heeft weer allerlei extra stappen gezet om roken verder te ontmoedigen, zoals een Quit-campagne en accijnsverhoging.
Lees meer bij Joe

Duitsland: Overheid doet te weinig om roken te ontmoedigen
Ondanks internationale verplichtingen doet de Duitse overheid nog te weinig om roken te ontmoedigen. Dat blijkt uit de Tobacco Interference Index Germany 2021 van de Global Center for Good Governance in Tobacco Control (GGTC). Nog elk jaar sterven er 127.000 Duitsers een tabak-gerelateerde dood, desondanks krijgt de industrie makkelijk de kans om het overheidsbeleid te beïnvloeden.
Lees meer bij Unfair Tobacco

Groot-Brittannië: Pensioenfonds Nottinghamshire aangemoedigd tabaksinvestering te stoppen
Een gemeenteraadslid van Nottinghamshire heeft het Nottinghamshire Pension Funds Committee verzocht opnieuw naar zijn investeringen te kijken, omdat het voor 13 miljoen pond (omgerekend meer dan 15 miljoen euro) in de tabaksindustrie heeft geïnvesteerd.
Lees meer in The Nottingham Post

tags:  gezondheidswaarschuwingen | Juul | FDA | rookvrij | tabaksinvestering | e-sigaret | tabaksontmoediging