line
ondertussen bij de buren-115

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 mei 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift onder vuur om bijlage gesponsord door Juul / Tabaksindustrie is ‘wolf in schaapskleren’ met Covid-19 donaties in Filipijnen / Schooltoiletten op slot om dampen onder Australische jongeren tegen te houden / Nieuw overheidsplan Noord-Ierland gaat buiten roken aanpakken / Groot onderzoek toont relatie tussen roken en (vasculaire) dementie aan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

Verenigde Staten: Wetenschappelijk tijdschrift onder vuur om bijlage gesponsord door Juul
Het American Journal of Health Behaviour heeft behoorlijk wat kritiek van antirookorganisaties en academici gekregen omdat het een bijlage had uitgebracht die gesponsord was door e-sigarettenfabrikant Juul. In de bijlage werd ingezoomd op de moeilijkheden rond het overstappen van gewone tabak naar de e-sigaret. Een van ’s werelds grootste tabaksfabrikanten, Altria, heeft een minderheidsaandeel in Juul.
Lees meer in BMJ

Filipijnen: Tabaksindustrie is ‘wolf in schaapskleren’ met Covid-19 donaties
Denktank ImagineLaw heeft de donaties van de tabaksindustrie rond het coronavirus bestempeld als ‘wolf in schaapskleren’-gedrag. Volgens de denktank gebruikt de industrie de donaties om een voet tussen de deur te krijgen bij de Filipijnse overheid en zo antirookmaatregelen te beïnvloeden.
Lees meer bij Rappler

Australië: Schooltoiletten op slot om dampen tegen te houden
Meerdere scholen in Queensland hebben een regel ingevoerd dat toiletten tijdens de les op slot gaan zodat jongeren er niet stiekem gaan zitten dampen. Ook moeten jongeren die van het toilet gebruik willen maken dat registreren, zodat er beter gecontroleerd kan worden op e-sigaretgebruik.
Lees meer in de Daily Mail

Noord-Ierland: Nieuw overheidsplan gaat buiten roken aanpakken
Met een nieuw gezondheidsplan van de Noord-Ierse overheid worden de komende vijf jaar maatregelen getroffen om de bevolking gezonder te maken. Daar zitten ook antirookmaatregelen tussen. Zo wil de overheid dat het buiten niet overal meer mogelijk is om te roken, zodat mensen op drukke plekken niet in andermans tabaksrook hoeven te staan.
Lees meer bij The Independent

Verenigde Staten: Groot onderzoek toont relatie aan tussen roken en (vasculaire) dementie
Uit een nieuw groot onderzoek van de Translational Genomics Research Institute (Tgen) uit Arizona onder 70.000 deelnemers blijkt dat er een duidelijk verband is tussen roken en het ontstaan van dementie en hart- en vaatziekten. Roken beïnvloedt het vermogen om te leren en werkt vasculaire dementie in de hand.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  dementie | Covid-19 | Juul | jongeren | buitenland | tabaksindustrie