line
ondertussen bij de buren-73

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 december 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Volgens de WHO waren niet-overdraagbare ziekten in 2019 doodsoorzaak nummer 1 / Indonesië voert minder grote accijnsverhoging in dan voorgenomen / Pakistaanse rokers vragen zelf om gezondheidsbelasting op tabak / PMI heeft toestemming van FDA voor verkoop IQOS-3 in de VS / Hoe Philip Morris probeert overheden te beïnvloeden met FDA-beslissing / San Francisco zet streep door rookverbod in gebouwen / British American Tobacco stelt winstvoorspelling positief bij / Bij harde Brexit worden de sigaretten in Noord-Ierland goedkoper.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Mondiaal: Volgens WHO zijn niet-overdraagbare ziekten in 2019 doodsoorzaak nummer 1 geweest
Zeven niet-overdraagbare ziekten, waaronder kanker en diabetes, zijn in 2019 tezamen doodsoorzaak nummer 1 geweest. Dat stelt de WHO in een nieuw rapport. Roken is een grote veroorzaker van kanker en ook van hart- en vaatziekten, een van de andere niet-overdraagbare ziekten uit het lijstje van de WHO. In totaal stierven er in 2019 wereldwijd 24,4 miljoen mensen aan niet-overdraagbare ziekten.
Lees meer in The Guardian

Indonesië: Overheid voert minder grote accijnsverhoging in dan voorgenomen
De Indonesische overheid heeft bekendgemaakt de eerdere voorgenomen accijnsverhoging af te zwakken. De prijs van tabak gaat niet 23 procent maar 12,5 procent omhoog. De reden is dat de overheid een afweging tussen de gezondheid en de economie wil maken. De tabaksindustrie is een grote werkgever in het land.
Lees meer bij Reuters 

Pakistan: Rokers vragen zelf om gezondheidsbelasting op tabak
Maar liefst 94 procent van de Pakistaanse rokers is voor een gezondheidsbelasting op tabaksproducten, zodat tabak duurder wordt. Ze denken dat het hen zal ontmoedigen om te blijven roken.
Lees meer bij The Nation

Verenigde Staten: PMI heeft toestemming van FDA voor verkoop IQOS-3
Philip Morris heeft bekendgemaakt dat de Amerikaanse Food and Drug Administration toestemming heeft gegeven voor de verkoop van de IQOS 3 op de Amerikaanse markt. De IQOS 3 is een nieuwe generatie van het heat-not-burn-product van de tabaksfabrikant.
Lees meer in Financial Times 

Italië: Hoe Philip Morris probeert overheden te beïnvloeden met FDA-beslissing
Philip Morris mag in de Verenigde Staten de IQOS verkopen van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Dat PMI die toestemming heeft gekregen, zet de tabaksfabrikant in in haar lobby in andere landen, zoals in Italië, zo blijkt uit onderzoek van het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
Lees meer bij OCCRP

Verenigde Staten: San Francisco zet streep door rookverbod in gebouwen
Een eerder voorstel om een rookverbod in appartementencomplexen in te stellen in San Francisco heeft het toch niet gehaald. Er waren twee stemrondes voor nodig. In de eerste ronde kwam het voorstel er glansrijk doorheen, maar in de tweede sneuvelde het omdat er veel onrust was ontstaan onder bewoners van appartementencomplexen.
Lees meer bij The Daily Mail 

Mondiaal: British American Tobacco stelt winstvoorspelling positief bij
British American Tobacco (BAT), een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft zijn winstverwachtingen over 2020 positief bijgesteld. Eerder verwachtte BAT dat de tabaksverkoop door de coronacrisis dit jaar met 3 procent zou dalen, maar dat bleek te pessimistisch. Nu is dat bijgesteld naar een daling van 2,5 procent.
Lees meer bij Reuters 

Noord-Ierland: Bij harde Brexit worden de sigaretten goedkoper
Als er een harde Brexit komt, kan dat als gevolg hebben dat Noord-Ierland de goedkoopste sigaretten van het Verenigd Koninkrijk krijgt, omdat het de mogelijkheid heeft om allerlei percentages aan belastingen die anders voor een hogere prijs zorgen, niet op te leggen.
Lees meer bij The Belfast Telegraph

tags:  Brexit | vaatziekten | IQOS | PMI | accijnsverhoging | BAT | rookverbod