line
ondertussen bij de buren-45

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 september 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Jongeren sneller geneigd te dampen door sluikreclame / Ambtenaren Myanmar mogen niet meer afspreken met tabaksindustrie / Sociale rokers acht keer zoveel kans om te overlijden aan longkanker / Juul trekt zich mogelijk terug uit Azië en Europa / Philip Morris koopt Indonesische tabaksfabrikant Sampoerna / Na Zuid-Koreaanse accijnsverhoging van 80 procent, wilde 60 procent van de rokers stoppen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Jongeren sneller geneigd te dampen door sluikreclame
Uit een nieuw onderzoek van The Truth Initiative blijkt dat jongeren die beelden van dampende mensen hebben gezien op tv, drie keer eerder geneigd zijn zelf met e-sigaretten te experimenteren dan jongeren die dat soort beelden niet gezien hebben.
Lees meer bij PR Newswire

Myanmar: Ambtenaren mogen niet meer afspreken met tabaksindustrie
De overheid van Myanmar heeft nieuwe gedragsregels opgesteld voor ambtenaren. Daarin staat dat zij alleen nog met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie mogen afspreken als de parlementair secretaris daar toestemming voor geeft. Op die manier komt er controle op hoe vaak er met tabakslobbyisten gesproken wordt en kan de overheid ook transparanter zijn over het contact. Daarbij is het de bedoeling dat het contact met de industrie vermeden wordt als er antirookbeleid wordt gemaakt, omdat dat in het internationale antirookverdrag FCTC staat.
Lees meer bij The Union

Verenigde Staten: Sociale rokers acht keer zoveel kans om te overlijden aan longkanker
Uit een nieuw onderzoek van de Columbia University Irving Medical Center in New York blijkt dat sociale rokers (die af en toe in gezelschap van anderen een sigaretje opsteken) nog altijd een twee keer zo grote kans lopen op dood door een longziekte en een acht keer zo grote kans op overlijden door longkanker, dan iemand die niet rookt.
Lees meer bij Scienmag

Mondiaal: Juul trekt zich mogelijk terug uit Azië en Europa
E-sigaretfabrikant Juul, de Amerikaanse marktleider, heeft bekendgemaakt 3000 extra banen te moeten schrappen. Ook overweegt het om zich terug te trekken uit Azië en Europa. De aanleiding is dat er steeds meer antirookmaatregelen komen die zich op e-sigaretten richten. Ook heeft Juul een hoop negatieve aandacht gekregen omdat het zich in marketing op jongeren richt.
Lees meer bij The Times

Indonesië: Philip Morris koopt tabaksfabrikant Sampoerna
Philip Morris heeft tabaksfabrikant Sampoerna gekocht voor een geschatte 5,2 miljard dollar (omgerekend 4,4 miljard euro). Sampoerna is een van de drie marktleiders in Indonesië. Met de aanschaf wil Philip Morris een groter aandeel van een van de grootste sigarettenmarkten ter wereld in handen krijgen.
Lees meer bij Legal Era Indonesia

Zuid-Korea: Na accijnsverhoging van 80 procent, wilde 60 procent van de rokers stoppen
In 2015 voerde de Zuid-Koreaanse overheid een enorme accijnsverhoging van 80 procent in. Uit een nieuwe studie blijkt dat daardoor 60,9 procent van de rokers met roken wilden stoppen en dat 34,7 procent daarvan slaagde met de stoppoging.
Lees meer in Tobacco Control

tags:  Juul | accijnsverhoging | jongeren | Philip Morris | e-sigaret | tabakslobby