line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 maart 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Imperial Tobacco gebruikt oude lobbytruc in Canada: twijfel zaaien / Juul heeft patent aangevraagd in Amerika op rookstopapplicatie / Ierse overheid blijkt contact met tabakslobbyisten niet bij te houden / Brits radioprogramma onderzoekt sigarettenfilters / Stichtingen blij met plan voor rookverbod aan boord van auto’s in Noord-Ierland.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Canada: Imperial Tobacco gebruikt oude lobbytruc: twijfel zaaien
Imperial Tobacco heeft een oude lobbytruc van stal gehaald om meer e-sigaretten te kunnen verkopen. In een nationale campagne stelt Imperial dat de media en gezondheidsorganisaties verkeerde informatie over e-sigaretten verspreiden. Door twijfel te zaaien over wat de waarheid is, probeert de industrie regelgeving tegen te houden. Een heel oude, maar effectief gebleken lobbytruc.
Lees meer bij CBC

Verenigde Staten: Juul heeft patent aangevraagd op rookstopapplicatie
E-sigaretfabrikant Juul heeft patent aangevraagd op een applicatie die e-sigaretgebruikers moet helpen stoppen met hun nicotineverslaving. Door de applicatie wordt er steeds een beetje minder nicotinehoudende vloeistof verdampt zodat de gebruiker langzaam kan ontwennen.
Lees meer bij The Verge

Ierland: Overheid blijkt contact met tabakslobbyisten niet bij te houden
Uit een onderzoek van de Irish Health Foundation blijkt dat de Ierse overheid niet transparant is over de contacten die ze met tabakslobbyisten heeft gehad. Ook blijken er verslagen van ontmoetingen met lobbyisten te ontbreken.
Lees meer bij The Times

Groot-Brittannië: Radioprogramma onderzoekt sigarettenfilters
In het radioprogramma Inside Health onderzoekt de Britse radiomaker Chris van Tulleken sigarettenfilters. Hij spreekt daarvoor onder meer met Stanford-professor Robert Proctor, die uitlegt dat filters als een ‘gezondheidsverzekering’ worden gezien. Als je maar een filter gebruikt, dan is dat minder schadelijk voor de gezondheid. Maar Proctor zegt: er is geen schone variant van vuil, ‘vuil is vuil’. Alle sigarettenrook is slecht voor je en de filter is een gimmick waardoor tabaksfabrikanten rokers kunnen doen geloven dat wat ze roken, niet zo slecht voor ze is.
Beluister de uitzending bij de BBC 

Noord-Ierland: Organisaties blij met plan voor rookverbod aan boord van auto’s
De Noord-Ierse minister van Volksgezondheid is voornemens een verbod in te voeren op roken in de auto als er kinderen aan boord zijn. Stichtingen die zich inzetten tegen kanker zijn heel blij met dat voornemen. Hierdoor kan de gezondheid van kinderen beter worden beschermd.
Lees meer bij The Belfast Telegraph

tags:  sigarettenfilters | nicotinereductie | Juul | stoppen met roken | meeroken