line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 februari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: E-sigaretfabrikant Juul kocht reclamezendtijd op Amerikaanse kindertelevisiestations / Meest verkochte merk sigaretten in Frankrijk 10 euro / Spaanse rokers kunnen minder salaris krijgen vanwege rookpauzes / Amerikanen geloven niet dat e-sigaretten helpen bij stoppen met roken / Britse Chief Medical Officer waarschuwt voor dampen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: E-sigaretfabrikant Juul kocht reclamezendtijd op kindertelevisiestations
E-sigaretfabrikant Juul heeft reclamezendtijd ingekocht op Cartoon Network en Nickelodeon. Ook heeft het advertenties geplaatst in Seventeen Magazine. Dat blijkt uit een rechtszaak die tegen Juul is aangespannen door de advocaat-generaal van de staat Massachusetts. Juul zegt dat ze nooit haar marketing op kinderen heeft gericht, maar volgens de advocaat-generaal is dat niet waar.
Lees meer bij Reuters

Frankrijk: Meest verkochte merk sigaretten 10 euro
Door een accijnsverhoging van 50 cent gaat een pakje Marlboro per 1 maart 10 euro kosten in Frankrijk. In november zal er nog eens vijftig cent bovenop komen, waardoor een pakje € 10,50 wordt. Marlboro is het meest verkochte sigarettenmerk van Frankrijk. De accijnsverhogingen moeten roken minder aantrekkelijk maken.
Lees meer bij Connexion France

Spanje: Rokers kunnen minder salaris krijgen vanwege rookpauzes
Een bedrijf dat zijn werknemers de tijd die ze stonden te roken niet wilde uitbetalen, heeft een rechtszaak daarover gewonnen in Spanje. De vakbond, die het bedrijf voor de rechter had gedaagd, wil in beroep gaan.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Amerikanen geloven niet dat e-sigaretten helpen bij stoppen met roken
Uit een nieuwe enquête onder 1200 Amerikanen (een random steekproef onder volwassenen van 18 jaar en ouder) blijkt dat 59 procent vindt dat e-sigaretfabrikanten er niet op uit zijn hen te helpen stoppen met roken. De fabrikanten hebben niet een betere gezondheid van hun klanten voor ogen, maar winst. 55 procent van de ondervraagden vond ook dat de regels voor e-sigaretten niet streng genoeg zijn.
Lees meer bij Statnews
Het onderzoek is uitgevoerd door The Truth Initiative en is hier terug te vinden.

Groot-Brittannië: Chief Medical Officer waarschuwt voor dampen
De Britse Chief Medical Officer, Chris Whitty, heeft de regering opgeroepen om voorzichtig te zijn met het legaliseren van de e-sigaret. Omdat onduidelijk is wat de langetermijneffecten van het gebruik van de e-sigaret voor de gezondheid zijn, vindt hij dat de overheid op moet passen. Meerdere tabaksfabrikanten investeren intussen flink in de e-sigaret. Whitty hoopt dat de overheid de fout van vijftig jaar geleden, het legaliseren van tabak, niet nog eens herhaalt.
Lees meer bij Daily Mail

tags:  Juul | vape-industrie | stoppen met roken | tabaksreclame | accijnsverhoging