line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 januari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: JTI probeert Brits verbod mentholsigaretten te omzeilen met mentholcigarillo / Teller aantal Amerikaanse doden e-sigaretziekte nu op 60 / Juul doet stapje terug in wereldwijde uitbreiding / Michael Bloomberg zegt hard op te treden tegen (e-)sigaretten in de VS / Japanse mannen met lage inkomens roken vaker / BAT claimt dat accijnsverhoging Kenya tot smokkel leidt / Prijs pakje Australische sigaretten in september bijna 50 dollar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: JTI probeert verbod mentholsigaretten te omzeilen met mentholcigarillo
Op 20 mei gaat in Groot-Brittannië een verbod op mentholsigaretten gelden. Japan Tobacco International probeert dat verbod te omzeilen door nu cigarillo’s met mentholsmaak op de markt te brengen. Cigarillo’s zijn technisch geen sigaretten, al lijken ze er wel heel erg op.
Meer bij SLR

Verenigde Staten: Teller aantal doden e-sigaretziekte nu op 60
De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben bekendgemaakt dat er inmiddels 60 mensen zijn overleden aan de gevolgen van een aan e-sigaretgebruik gelinkte ziekte. Ook zijn er 2668 mensen ziek. In november maakte het CDC bekend dat een toevoeging van vitamine E-acetaat mogelijk de veroorzaker van de ziekte is.
Lees meer bij Reuters

Mondiaal: Juul doet stapje terug in wereldwijde uitbreiding
E-sigaretfabrikant Juul heeft tegen haar werknemers gezegd dat het de plannen voor wereldwijde uitbreiding iets minder snel wil gaan uitvoeren. Juul denkt erover zich terug te trekken uit Zuid-Korea. Ook is de lancering van het merk in Nieuw-Zeeland uitgesteld.
Lees meer bij The Wall Street Journal
Ook heeft Juul bekendgemaakt te zullen stoppen met de verkoop van ‘pods’ met fruitsmaakjes in Canada. Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Michael Bloomberg zegt hard op te treden tegen (e-)sigaretten
Michael Bloomberg, die zich op dit moment verkiesbaar heeft gesteld om president van de Verenigde Staten te worden, heeft gezegd dat als hij de macht krijgt, hij smaakjes in e-sigaretten wil verbieden en hard op zal treden tegen tabak.
Lees meer bij Bloomberg

Japan: Mannen met lage inkomens roken vaker
Uit een nieuw rapport dat door het Japanse ministerie van Volksgezondheid is vrijgegeven blijkt dat mannen met lage inkomens vaker roken dan mannen met een hoog inkomen. Van de mannen die een jaarinkomen onder de 2 miljoen yen (omgerekend 16.300 euro) hebben, rookt 34,3 procent. Bij een jaarinkomen tussen de 2 en 4 miljoen yen (16.360 en 32.720 euro) is dat 32,9 procent. Boven de 4 miljoen yen (32.720 euro) is dat 27,3 procent.
Lees meer in The Japan Times

Kenya: BAT claimt dat accijnsverhoging tot smokkel leidt
British American Tobacco heeft de prijzen van zijn sigaretten moeten verhogen omdat er een wet was doorgevoerd waarin een accijnsverhoging was opgenomen. Die verhoging moet ervoor zorgen dat tabak minder verleidelijk wordt voor jongeren. Volgens BAT heeft de prijsverhoging tot een toename in de illegale sigarettenhandel geleid, een argument dat de tabaksindustrie graag inzet om antirookwetgeving tegen te houden.
Lees meer bij Business Daily Africa

Australië: Prijs pakje sigaretten in september bijna 50 dollar
Sigaretten in Australië worden in september weer duurder. Er komt 12,5 procent accijns bij. Dat betekent dat een pakje Marlboro Gold 48,50 Australische dollar gaat kosten, omgerekend 29,97 euro. De overheid wil met de prijsverhoging het aantal rokers verminderen.
Lees meer bij Daily Mail

tags:  longziekte | Juul | SES | menthol | accijnsverhoging | e-sigaret