line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Homoseksuele Amerikaan krijgt enorme schadevergoeding van tabaksindustrie / Nieuw antirookplan Griekenland gelanceerd / Aantal Amerikanen dat e-sigaretten gevaarlijker vindt dan gewone sigaretten neemt toe / Import van sigaretten in Groot-Brittannië gehalveerd / Juul lobbyt bij Britse overheid om minder strenge regels na Brexit / Maatregelen tegen roken en drinken hebben 36.000 Australische levens gered.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Homoseksuele man krijgt enorme schadevergoeding tabaksindustrie
Voor het eerst heeft een homoseksuele man een schadevergoeding van de tabaksindustrie toegewezen gekregen omdat zijn partner overleed aan de gevolgen van roken. Een rechtbank in Florida besloot dat de industrie hem 157 miljoen dollar (omgerekend 142,7 miljoen euro) moet betalen.
Lees meer bij NBC News

Griekenland: Nieuw antirookplan gelanceerd
De Griekse minister van Volksgezondheid heeft een nieuw plan gelanceerd dat roken moet ontmoedigen. Het plan is ambitieus, omdat Griekenland altijd een losse houding tegenover roken heeft gehad. Er komt een rookverbod op openbare plaatsen.
Meer bij Greek Reporter

Verenigde Staten: Aantal Amerikanen dat e-sigaretten gevaarlijker vindt dan gewone sigaretten neemt toe
Uit onderzoek van de Georgia State University’s School of Public Health blijkt dat het aantal Amerikaanse volwassenen dat e-sigaretten net zo gevaarlijk of gevaarlijker vindt dan gewone tabak is toegenomen tussen 2017 en 2018. 43 procent van de volwassenen vindt inmiddels dat e-sigaretten net zo gevaarlijk zijn en 8 procent denkt dat ze gevaarlijker zijn. De mensen die dachten dat e-sigaretten minder schadelijk waren nam af van 29 naar 26 procent.
Lees meer bij Scienmag

Ook heeft de gemeenteraad van New York City besloten dat er geen enkel e-sigaretproduct met een lekker smaakje meer verkocht mag worden. Meer bij CNBC 

Groot-Brittannië: Import van sigaretten gehalveerd
In de afgelopen tien jaar is de import van sigaretten bijna gehalveerd in Groot-Brittannië. In 2009 werden er nog 46,1 miljard sigaretten geïmporteerd. Nu zijn dat 24,5 miljard stuks. De reden voor de afname is de vermindering van het aantal mensen dat rookt.
Lees meer bij The Times

Groot-Brittannië: Juul lobbyt bij overheid om minder strenge regels na Brexit
E-sigaretfabrikant Juul lobbyt bij allerlei Britse politici om minder strenge regels op nicotineproducten en ook op soepelere regels voor reclame voor haar producten zodra de Brexit erdoor is. De Europese Unie hanteert strenge regels op nicotineproducten en Juul ziet haar kans schoon om na de Brexit meer reclame te kunnen gaan maken in Groot-Brittanië.
Lees meer bij Daily Mail

Australië: Maatregelen tegen roken en drinken hebben 36.000 levens gered
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat regels die sinds 1960 het roken en het drinken hebben ontmoedigd ervoor hebben gezorgd dat 36.000 Australische levens zijn gered. Dat blijkt uit onderzoek van het La Trobe Centre for Alcohol Policy Research. Ook is het aantal doden ten gevolge van kanker vijf procent verminderd.
Lees meer bij Mail on Sunday

tags:  Brexit | Juul | schadevergoeding | tabaksdoden | politiek | e-sigaret