line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 oktober 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten weten plain packaging in Groot-Brittannië te omzeilen / Indiase overheid wijt e-sigaretverbod aan introductie Juul / Altria en Philip Morris fuseren toch niet / Britse rokers hebben tien jaar eerder huishoudelijke hulp nodig / Juuls nieuwe CEO heeft tabaksverleden / Gezondheidswaarschuwingen op sigaretten helpen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Tabaksfabrikanten weten plain packaging te omzeilen
Uit onderzoek van de University of Bath blijkt dat tabaksfabrikanten erin slagen om plain packaging te omzeilen en alsnog reclame te maken voor hun producten. Plain packaging is een maatregel waarbij fabrikanten geen logo’s en merkuitingen meer op pakjes mogen plaatsen zodat hun laatste mogelijkheid om reclame te maken wegvalt. Maar de industrie heeft slimme aanpassingen gedaan om alsnog reclame te maken. Zo zijn sommige merknamen veranderd en hebben bijvoorbeeld een kleurtoevoeging gekregen waarbij ‘blue’ of ‘red’ doet denken aan het oude uiterlijk van de merken.
Lees meer bij Medical Xpress

India: Overheid wijt e-sigaretverbod aan introductie Juul
De Indiase overheid heeft toegegeven dat het onlangs afgekondigde verbod op e-sigaretten mede is ingegeven door de introductie op de markt van e-sigaret Juul. Juul is in de Verenigde Staten extreem populair, vooral onder jongeren. De Indiase overheid wil met een verbod eenzelfde epidemie voorkomen.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Altria en Philip Morris fuseren toch niet
De plannen van tabaksfabrikanten Altria en Philip Morris om te fuseren tot één supertabaksfabrikant gaan toch niet door. Een maand geleden werd bekend dat beide fabrikanten een fusie overwogen om een slag te kunnen slaan op de e-sigaretmarkt. Maar de fusie is nu van tafel.
Lees meer bij The Telegraph

Groot-Brittannië: Rokers hebben tien jaar eerder huishoudelijke hulp nodig
Uit nieuw onderzoek blijkt dat rokers gemiddeld tien jaar eerder hulp nodig hebben in het huishouden of bij de dagelijkse verzorging (wassen, aankleden, eten) dan mensen die niet hebben gerookt. Rokers hebben gemiddeld op hun 62e hulp nodig, niet-rokers op hun 72e.
Lees meer bij The Daily Mail

Verenigde Staten: Juuls nieuwe CEO heeft tabaksverleden
E-sigaretfabrikant Juul heeft een nieuwe CEO aangesteld; K.C. Crosthwaite zal er voortaan de scepter zwaaien. Opvallend is dat Crosthwaite voormalig senior vicepresident van tabaksfabrikant Altria is. Altria kocht vorig jaar nog een belang van 35 procent in Juul en betaalde daar bijna 13 miljard dollar voor (omgerekend 11,4 miljard euro). Juul heeft altijd volgehouden weg te willen blijven van de tabaksindustrie, maar lijkt daar met deze nieuwe aanstelling verandering in aan te brengen.
Lees meer bij The San Francisco Chronicle

Australië: Gezondheidswaarschuwingen op sigaretten helpen
Uit onderzoek van de James Cook University in Queensland blijkt dat het plaatsen van gezondheidswaarschuwingen op losse sigaretten rokers aanzet om te stoppen. Het gaat om een gezondheidswaarschuwing die ‘minutes of life lost’ heet en die aangeeft hoeveel minuten een roker eerder doodgaat door het oproken van de sigaret.
Lees meer in The Guardian

tags:  gezondheidswaarschuwingen | Juul | gezondheidsschade | PMI | plain packaging | tabaksindustrie