line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 augustus 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuw-Zeeland wil toelatingssysteem voor rookloze producten invoeren / Tabaksindustrie omzeilt Britse accijnsverhogingen met prijsaanpassingen / Tabaksindustrie doet er alles aan om Indonesische rokers te verleiden / Ook Groot-Brittannië gaat een onderzoek doen naar omkoping in Oost-Afrika door British American Tobacco.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Overheid wil toelatingssysteem voor rookloze producten invoeren
De Nieuw-Zeelandse overheid is voornemens een toelatingssysteem in te voeren voor andere varianten op rookloze producten dan de e-sigaret, zoals heat-not-burn-producten en snuss. Het systeem zou moeten waarborgen dat de fabrikanten van deze producten niet zomaar van alles op de markt brengen. Fabrikanten moeten bewijzen dat de varianten van rookloze producten die ze op de markt willen brengen daadwerkelijk minder schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook moeten ze aantonen dat de producten een bijdrage kunnen leveren aan het doel van Nieuw-Zeeland om in de toekomst rookvrij te zijn.
Lees meer bij Scoop.

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie omzeilt accijnsverhogingen met prijsaanpassingen
Uit onderzoek van Kings College in Londen en de Universiteit van Bath dat is gepubliceerd in het periodiek Nicotine & Tobacco Research, blijkt dat rokers accijnsverhogingen konden omzeilen door over te stappen op goedkopere merken die door de tabaksindustrie op de markt zijn gebracht. Hiermee zijn pogingen van de overheid om het aantal rokers te verminderen ondermijnd.
Lees meer in The Guardian.

Indonesië: Tabaksindustrie doet er alles aan om rokers te verleiden
De Tabaksindustrie in Indonesië probeert hun producten te promoten door winkeliers in te zetten. Als ze hun waar onder de aandacht brengen worden tabaksverkopers beloond met extra geld, renovaties van hun winkels, tegoedbonnen om mee te winkelen. Dat zeggen antirook-activisten. Zij roepen de overheid op om advertentieverboden te handhaven en hier een einde aan te maken.
Lees meer bij Reuters.

Kenya: Ook Groot-Brittannië gaat een onderzoek doen naar omkoping in Oost-Afrika door British American Tobacco
De Britse Serious Fraud Office (SFO) heeft aangekondigd dat het een onderzoek zal starten naar omkoping door British American Tobacco (BAT) in Oost-Afrika. In 2015 onthulde het BBC-programma Panorama dat ambtenaren waren omgekocht. Kenya nam de zaak hoog op. Nu wil ook de SFO het tabaksbedrijf doorlichten op deze frauduleuze gang van zaken. BAT heeft medewerking toegezegd.
Lees meer bij de BBC.

tags:  buitenland