line
m bureaunuchtertabak-1

Van Rijn komt met nieuwe maatregelen voor handhaving leeftijdsgrens tabak

woensdag 06 juli 2016

Staatsecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) kondigt nadere maatregelen aan om de naleving van de leeftijdsgrens voor tabaksverkoop te verbeteren. Uit nieuwe cijfers van Bureau Nuchter blijkt dat het nalevingspercentage nog steeds veel te laag is: 43 procent. Van Rijn liet de Tweede Kamer weten dat hij na het zomerreces met meer informatie komt over die maatregelen.

Door de webredactie

Bureau Nuchter heeft net als vorig jaar met 17-jarige mysteryshoppers onderzocht in welke mate verkopers van tabak en alcohol zich houden aan de leeftijdsgrens. Nadat vorig jaar was gebleken dat die naleving niet verder kwam dan 27 procent gemiddeld, stelde Van Rijn met nieuwe maatregelen te komen als de cijfers niet zouden verbeteren. Behalve in het thuisbezorgkanaal constateerde Bureau Nuchter weliswaar overal verbetering, maar met 43 procent gemiddeld is de score nog steeds veel te laag.

Supermarkten wisten het nalevingspercentage op te schroeven van 58 naar 72 procent en tabaksspeciaalzaken van 36 naar 57 procent. Tankstations realiseerden relatief de grootste stijging, van 18 naar 53 procent. Andere kanalen (o.a. cafetaria, horeca, tabaksautomaten) komen niet boven de 30 procent uit en thuisbezorgkanalen lieten geen enkele verbetering zien en zitten nog steeds onder de 10 procent.

Dit betekent dat het nog steeds veel te gemakkelijk is voor minderjarige jongeren om aan tabak te komen. Van Rijn noemt dat ‘zorgwekkend’ en schrijft vooral verontrust te zijn door het feit dat te vaak niet om een ID wordt gevraagd en als daar wel om is gevraagd, toch tabak wordt verkocht.

De Kamerbrief van Van Rijn en het onderliggende rapport van Bureau Nuchter zijn te downloaden via www.rijksoverheid.nl

tags:  jeugd | politiek | tabaksbeleid | leeftijdsgrens