line

Longarts Wanda de Kanter: ‘Geen tabak voor generaties na 2017’

zaterdag 20 februari 2016

Vandaag publiceert Trouw een opiniestuk van longarts Wanda de Kanter en TabakNee-hoofdredacteur Frits van Dam waarin zij uitleggen waarom er een rookverbod moet komen voor de generaties die na 1 januari 2017 worden geboren. 'De aanstaande jeugd dient rigoureus beschermd te worden tegen de gevaren van roken.'
Door de webredactie

"Roken is na vier weken al geen kwestie meer van vrije keus", staat boven de bijdrage die longarts Wanda de Kanter en TabakNee-hoofdredacteur Frits van Dam hebben geschreven voor Trouw. Hieronder kunt u hun bijdrage lezen:

"Iedereen moet zelf weten of hij rookt, daar heeft niemand iets mee te maken, vrijheid blijheid. Toch? Van de rokers is 85% verslaafd en eenmaal verslaafd is er geen vrijheid meer. Tabak is net zo verslavend als cocaïne en heroïne maar is in tegenstelling tot hard drugs op iedere straathoek voor weinig geld verkrijgbaar. Ongeveer 30% van de kankers, 85% van ernstige longziektes zoals COPD en 30% hartaanvallen en beroertes worden veroorzaakt door tabaksgebruik. Ruim de helft van de rokers overlijdt als gevolg van deze verslaving, per jaar ruim 20.000. De helft haalt niet zijn pensioen. Rokers leveren gemiddeld tien jaar van hun leven in. Tabak veroorzaakt jaarlijks veertig keer meer doden dan het verkeer. Dat zijn de feiten.

Tachtig procent van de rokers is voor zijn achttiende begonnen. Juist in de pubertijd, als kinderen het meest beïnvloedbaar zijn, worden ze door industrie, 60.000 verkooppunten, games, social media, en omgeving verleid om een sigaret te proberen. Gemiddeld zijn ze binnen vier weken verslaafd en heeft de industrie er nieuwe vaste klanten bij. Uit interne documenten van de tabaksindustrie blijkt dat zij jongeren 'replacement smokers' (vervangers) noemen: ze moeten de vroegtijdig overleden klanten vervangen, zodat de winsten hoog blijven. De tabaksindustrie doet er alles aan om haar aandeelhouders tevreden te stellen, gezondheidsrisico's voor de gebruikers tellen voor haar niet. Zonder overdrijving kan dit als crimineel gedrag worden betiteld.

De kosten voor de Nederlandse samenleving zijn enorm en worden geschat op ongeveer 30 miljard per jaar zo blijkt uit een rapport van economisch onderzoeksbureau SEO dat in opdracht van de Stichting Eindspel Tabak is gemaakt.

Mensen die ziek zijn geworden door roken schamen zich vaak. Maar de schuld en de schaamte hoort niet bij hen, maar bij de tabaksindustrie en haar handlangers die kinderen verleiden én de overheid die de tabaksbranche geen strobreed in de weg legt maar wel de accijns opstrijkt.

Onze aanstaande jeugd dient rigoureus beschermd te worden tegen de gevaren van roken en dan niet met halfslachtige maatregelen zoals de leeftijdsgrens waarop je tabak mag kopen verhogen naar 18 jaar. Geen kind houdt zich er aan. Er moet wetgeving komen zodat er na 2017 een tabaksvrije generatie ontstaat, hoewel die pas in 2035 effect zal hebben. De huidige rokers worden met rust gelaten. Dat is geen betutteling maar bittere noodzaak om een eind te maken aan deze kostbare en dodelijke tabaksepidemie."

Trouw vroeg filosoof Paul Frissen, die bekend staat als dwarsdenker, om tegengas te geven. Frissen vindt dat vrijheid ook inhoudt dat je het recht moet hebben om ongezonde keuzes te maken. Hij vindt de strijd tegen genotsmiddelen "van een tragische vergeefsheid". Zijn commentaar vindt u hier.

tags:  rookvrij | rookvrije generatie | jeugd | tabaksbeleid