line

Internationale campagne voor tabaksvrij beleggen

zaterdag 07 november 2015

Met succes voert de Australische oncoloog Bronwyn King al drie jaar campagne tegen beleggingen in de tabaksindustrie. Inmiddels hebben 33 Australische pensioenfondsen hun tabaksbeleggingen van de hand gedaan.
Door de webredactie

Nadat de Bronwyn King (foto) ontdekte dat haar eigen vermogen deels werd belegd in winstgevende aandelen in de tabaksindustrie, besloot de Australische oncoloog actie te ondernemen. In drie jaar tijd heeft ze al 33 Australische pensioenfondsen gestimuleerd tot een volledig tabaksvrij beleggingsbeleid, waardoor de rookwarenindustrie 1,8 miljard Australische dollar (1,2 miljard euro) misloopt, aldus de Australische professor publieke gezondheidszorg Simon Chapman in The Conversation, een onafhankelijk platform voor nieuws en visies uit de wetenschap.

De campagne van King, die verbonden is aan Epworth Healthcare en het Peter MacCallum Cancer Centre in Melbourne, blijft echter niet beperkt tot Australië. Op haar initiatief is in maart 2015 de 'Global Task Force for Tobacco Free Portfolios' gelanceerd door de Union for International Cancer Control met als doel een wereldwijd platform voor tabaksvrij-beleggen op te zetten. De Jordaanse prinses Dina Mired is voorzitter van het bestuur-comité, waarin tevens functionarissen van de World Health Organisation (WHO) zitting hebben. Nicola Roxon, de voormalige minister van gezondheidszorg die de 'plain packaging' door het Australische parlement loodste, is adviseur.

ABP

Zoals vorige week door Stichting Rookpreventie Jeugd in Trouw werd aangekaart, heeft het Nederlandse pensioenfonds ABP met het spaargeld van Nederlandse leraren en ambtenaren een kleine 1 miljard euro via aandelen en bedrijfsobligaties in tabaksbedrijven belegd. PGGM, PFZW, het Pensioenfonds Medisch Specialisten en het Pensioenfonds voor Huisartsen zijn wel met tabaksbeleggingen gestopt. ABP lijkt vooralsnog niet van plan het voorbeeld van deze Nederlandse en Australische pensioenfondsen te volgen.

tags:  tabaksaandeel | beleggingen | tabaksindustrie | belegging